Annons

Johan Lagerkvist:Slaget om Kinas framtida ledarskap

Vad höstens 18:e partikongress i Kina kommer att föra med sig är ännu höljt i dunkel. Medan Xi Jinping förbereder sig för att ta över som ny ledare för kommunistpartiet växer nostalgiskt nationalistiska krafter i samhället.

Uppdaterad
Publicerad

I höst förmodas det kinesiska kommunistpartiet hålla sin 18:e nationella partikongress. En hel värld som har blivit samberoende med Kinas ekonomi kommer att påverkas av det förestående maktskiftet. Omgivningen svävar dock i ovisshet om den nya politbyråns sammansättning och framtida politik, i en atmosfär där inte ens datum för kongressen har offentliggjorts. Kina må vara öppnare än någonsin sedan revolutionen 1949, men inte ens i en tid när sociala medier, trots omfattande censur, läcker mer och allt snabbare framkommer värdefull information om den nya ledaruppställningen.

Det är paradoxalt. Om tio år kan Kina vara världens största ekonomi, och mer transparens kommer att vara en nödvändighet. I en globaliserad, ömsesidigt beroende och allt mer direktkommunicerande värld, med Folkrepubliken som en av de viktigaste noderna, framstår kommunistpartiets mörkande som mycket märkligt. Varför så mycket förtegenhet om den 18:e partikongressen och vad säger hemlighetsmakeriet om Kinas nya ledarskap?

Annons
Annons
Annons