Annons

Nicklas Berild Lundblad:Slaget om fildelning är bara början

Nästa generations strider om immaterialrätten kommer att bli av en helt annan kaliber än de som rasar nu. Forskare hävdar att upphovsrätt och patent i framtiden riskerar att kriminalisera lärandet och att fördelarna är mycket mindre än skadorna de kan orsaka.

Under strecket
Publicerad

Nästa generations strider om immaterialrätten kommer förmodligen att se helt annorlunda ut än dagens. Där debatten idag handlar om musik och film, kommer framtidens strider snarare att stå om rätten till kunskap och vetande. Och medan dagens strider i första hand handlar om reformer och behovet av sanktioner, kommer morgondagens antagligen att i högre utsträckning handla om immaterialrättens legitimitet över huvud taget.

Lawrence Lessig, professor i juridik och välkänd upphovsrättskritiker, tillhör de i och för sig kritiska upphovsrättsdebattörer som om och om igen påpekat att immaterialrättshökarnas alltmer konfrontativa attityd leder till en situation där man öppnar ett utrymme för ett radikalt motstånd mot immaterialrätten, vilket på sikt kan vara förödande för den värdefulla roll som en avvägd immaterialrätt kan spela.

Annons
Annons
Annons