X
Annons
X

”Slående likheter med USA-valet 2012”

Den här valrörelsen har inte varit så unik som många har velat göra gällande. Det finns slående likheter mellan Donald Trump och republikanen Mitt Romney som förlorade valet 2012, skriver statsvetaren Björn Ottosson.

Läs mer om Kampen om Vita huset
Donald Trump och Mitt Romney, republikanernas kandidat som förlorade mot Barack Obama 2012.
Donald Trump och Mitt Romney, republikanernas kandidat som förlorade mot Barack Obama 2012. Foto: Chris O'Meara/AP, Cliff Owen/AP

Om man bortser från att det här valet har haft fler lågvattenmärken, samt att kandidaterna är betydligt solkigare, så ger det här valet upphov till en känsla av deja vu. Valet är inte alls så unikt som många vill göra gällande. Frågan många ställde sig innan valet 2012 var om republikanen Mitt Romney kunde vinna genom att mobilisera partiets traditionella bas, eller om det krävdes att denna bas utvidgades. Romney förlorade och partiets eftervalsanalys ­visade att partiet borde försöka att bredda basen ­genom att nå ut till landets snabbt växande minoritetsgrupper. Frågan är i stort sett densamma i detta val. Räcker det för Trump att mobilisera partiets traditionella bas? 

Donald Trump och Mitt Romney, republikanernas kandidat som förlorade mot Barack Obama 2012.

Foto: Chris O'Meara/AP, Cliff Owen/AP Bild 1 av 2

Björn Ottosson

Foto: Privat Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X