Annons

Slå ihop a-kassa och sjukförsäkring

En ny undersökning visar att de flesta vill ha en gemensam försäkring för både sjukdom och arbetslöshet. Det visar tydligt att dagens spretiga system behöver göras om, skriver Ulf Lindberg och Marie Silfverstolpe, Almega.

Publicerad

Sjukskriven eller arbetslös? Det borde inte spela någon roll, tycker svenskarna, som nu är redo att byta ut sjukförsäkringen och a-kassan mot en gemensam försäkring, med samma ersättningsnivå.

62 procent av svenskarna tycker att a-kassan borde vara obligatorisk och gemensamt finansierad, visar en undersökning genomförd av Demoskop på uppdrag av Almega. Endast 18 procent är negativa till förslaget och resten är osäkra eller vill inte svara. En klar majoritet tycker också att den som är arbetslös själv ska få välja vem som ska hjälpa dem tillbaka till arbete. Klart fler är positiva till att arbetslöshetsförsäkring och sjukförsäkring borde slås ihop till ett enda system (50 procent för och 19 procent emot) och lika många håller med om att a-kassan borde skötas av staten (50 procent för och 22 procent mot).

Annons
Annons
Annons
Annons