Annons
X
Annons
X

SL-kortet höjs med 100 kronor

Priset på SL-kortet höjs med 100 kronor från 1 september. Samtidigt blir det förändrade och dyrare avgifter i sjukvården. Det står klart när alliansen i landstinget i går lade fram sitt budgetförslag för 2012.

Förra mandatperioden höjde den borgerliga alliansen priset på SL-kortet med 90 kronor. Nu blir det ytterligare ett påslag med 100 kronor från 1 september till 790 kronor, en höjning med 14 procent. Men den extra hundralappen kommer inte att skrämma bort kollektivtrafikresenärer, tror finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M).

– Samtidigt har ju alla fått en trettonde månadslön, så förhoppningsvis gör inte den här hundralappen så stor skillnad att man väljer att ta bilen, säger Torbjörn Rosdahl.

Med den nya taxan blir SL-trafiken till knappt hälften skatte­finansierad. Avgiftshöjningen ger 700 miljoner kronor mer i SL:s kassakista, pengar som ska användas till att bygga en mer attraktiv kollektivtrafik.

Annons
X

Samtidigt brottas SL redan nu med svåra ekonomiska problem och drog över budgeten med 420 miljoner kronor 2010. Första kvartalet 2011 visar på fortsatt röda siffror, och prognosen ligger på ett underskott på 550 miljoner kronor vid året slut, enligt den första kvartalsrapporten. Men det är inte för att rätta till de siffrorna som SL-taxan måste höjas, enligt Torbjörn Rosdahl.

– Nej, SL får visserligen hjälp i år genom att taxan höjs 1 september, men framför allt är det genom inre arbete och organisationsförändringar som SL ska komma i kapp.

Oppositionslandstingsrådet Helene Hellmark Knutsson (S) är inte imponerad:

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är idéfattigt när man måste höja SL-taxan för att täcka underskotten. Jag saknar ett resonemang för att möta befolkningstillväxten, säger hon.

  Inom vården ska 700 nya vårdplatser fram de närmaste åren varav 250–300 inom akutsjukvården. Resten tillkommer i äldresjukvården. Stockholms första tre specialiserade livsstilmottagningar ska öppna nästa år för patienter som exempelvis inte klarar av att sluta röka, gå ner i vikt eller som dricker för mycket alkohol. För att komma dit behövs remiss från vårdcentralen.

  Vården får 1,8 miljarder mer nästa år, men ändå anses det nödvändigt att höja patientavgifter för sammanlagt 120 miljoner kronor på ett år. Besök på vårdcentral, geriatrik och närakut höjs med 50 kr till 200 medan avgiften blir 400 kr på sjukhusakuten.

  Avgiften för mammografi- och bukaortascreening tas däremot bort.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X