Annons
X
Annons
X

Skype avlyssnas i Kina

Trots att Kina lovat motsatsen, sparas, avlyssnas och censureras konversationer med landet via datorprogrammet Skype, visar en ny rapport från forskargruppen Citizen lab.

Foto: SCANPIX

Det kanadensiska forskarlaget har upptäckt ett gigantiskt övervakningssystem på Tom-skype, som är ett samarbete mellan Skype och den kinesiska operatören Tom.

Enligt rapporten har Tom-Skype kontinuerlig avlyssning, loggning och censurering av de konversationer som går via Skype. På två månader ska 166 000 telefonsamtal ha avlyssnats och chattar med 44 000 användare ha censurerats.

För att utföra arbetet finns fler än 30 000 ”internet-poliser”, anställda för att kontrollera internettrafiken.

Annons
X

Genom att söka efter vissa känsliga nyckelord i textmeddelanden, såsom Taiwan, Falun gong eller kommunistparti, hittas information som sedan laddas upp och sparas på jättelika servrar i Kina. Under de senaste månaderna har även mjölkpulver och Olympic games klassats som känsligt.

Miljontals telefonsamtal till Tom-användare i Kina har spelats in – oavsett vilket land de rings från. Övervakningssystemet kan sortera informationen efter vem som ringer vem och vad som sägs. Samtalen sparas inte, men enligt Citizen lab är det högst troligt att de avlyssnats.

Forskarna misstänker också att övervakningen sker på ett större område eftersom information utan särskilda nyckelord har hittats. Det skulle i så fall kunna innebära att särskilda användare, på grund av sina användarnamn eller tidigare informationsutbyten, loggas och sparas.

Den sparade informationen förvaras tillsammans med information om användarna i stora databaser, som enligt Citizen lab är lättåtkomliga för allmänheten.

Skype lovar i sin policy att all information ska vara krypterad. Det är den också, men krypteringsnyckeln finns att hitta på samma ställe som informationen.

Citizen Lab avslutar med att ställa sig frågan vem som egentligen har användning för informationen på jätteservrarna, om det är så att Tom samarbetar med regeringen i Kina. Frågan får inget svar i rapporten, men en av forskarna noterar att Skype varken bekräftar eller dementerar ett eventuellt samarbete med Kineiska myndigheter.

Skypes vd kommenterade under torsdgaen uppgifterna om övervakningen på sin blogg. Enligt honom har Skype redan för två år sedan varnat för att Tom hade ett textfilter som blockerade vissa ord i chattmeddelanden. Om meddelandet uppfattades som olämpligt skulle det automatiskt tas bort och inte visas eller skickas någonstans.

”Vår uppfattning var att TOM inte skulle ladda ner och spara chattmeddelanden med vissa nyckelord, och vi frågar nu TOM varför överenskommelsen har förändrats, skriver Josh Silverman”, vd för Skype.

I New York times kommenterar Skypes moderföretag Ebay säkerhetsfrågan och menar att övervakningen inte finns inbyggd i programmet Skype.

– Den ligger på Toms servrar. Vi har uttryckt vår oro för det här och de har lovat att fixa problemet inom 24 timmar, säger Jennifer Caukin, talesperson för Ebay.

Annons
Annons
X
Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X