Skynda fynda somriga smaker

juniviner Till sommaren vill vi ha vita, friska och fräscha viner till alla fisk- och skaldjursrätter, bubbligt till festen och så en rad röda grillkompisar. Bland juni månads nyheter finns alla sorter.

Under strecket
Publicerad
Annons

På måndag hittar ni runt 90 nya viner på Systembolagets hyllor. Merparten av dem som finns tillgängliga i flertalet butiker landet runt, finns i listan här intill. Utöver dessa lanseras ytterligare två dussin nya viner i specialbutikerna i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Som alla månadslanseringar, förutom i april och i oktober, är vinnyheterna i juni bara tillfälliga varor. När de tar slut så är de slut.
En hel rad nya somriga vita viner lanseras. Spridningen på druvor är stor: sauvignon blanc, pinot blanc, riesling, chasselas, chardonnay, gewürztraminer, semillon, chenin blanc, auxerrois med flera. Med andra ord: vin för både olika maträtter och tillfällen.
På rödvinssidan finns många kraftpaket med mycket strävhet. Perfekta till grillat och speciellt om man serverar något syrligt eller krämigt till, till exempel balsamicosås eller potatisgratäng. Vinets strävhet dämpas nämligen av dessa egenskaper i maten till en mjukare och rundare vinupplevelse. Föredrar ni att smaksätta grillrätter med chili och
andra heta såser ska ni emellertid se upp med strävheten. Den förstärks av hetta i mat och dessutom blir maten hetare samtidigt. Bättre då med rikt fruktiga viner och lite snällare strävhet.
Två rosa mousserande viner lanseras också. Och de bidrar verkligen till en fantastisk festkänsla. En champagne från Frankrike och en cava från Spanien. En dyrare och en billigare. Dessvärre hänger i just detta fallet smaken definitivt ihop med priset. Medan champagnen, Alexandre Bonnet Perle Rosée, 239 kronor, bjuder på stor lätt sötmogen härlig bärighet i doften och lite kärniga bär i smaken så är den billigare cavan, Segura Viudas Lavit Rosado, 75 kronor, verkligen inget att rekommendera. Även om smaken kanske är OK, har doften något orent i sig som inte är särskilt njutningsfullt.

Fyra nya söta viner hittar ni också i utbudet. Däribland en vintyp som är en av mina absoluta sötvinsfavoriter. Moscato d”Asti från Piemonte i Italien. Lätt pärlande och härligt frisk och fräsch med söta pärontoner i både smak och doft.
Lite som Piggelin i vinform och riktigt lördagsgodis för vuxna. Vinet är kanon till efterrätter som annars kan vara lite knepiga att välja dessertvin till. Jag pratar om friska, syrliga desserter som vi i Sverige har en fäbless för - sorbet, färsk frukt, glass, citrontårta och rabarberpaj till exempel. Vinets inte alltför söta smak och friska smakupplevelse passar bra till syran i dessa desserter.
Hittar ni inte detta vin kan en Asti Spumante också funka bra. Det är den lite mindre fina, mer industriproducerade varianten som är billigare. Men ska ni prova denna månads nyhet, 2004 Bricco Quaglia Moscato d”Asti för 130 kronor, får ni skynda er. Endast 400 flaskor finns i lager.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons