Annons

Linda Nordlund:Skymningsläget snart här?

Sverige är sårbart för cyberattacker och informationskrigföring.
Sverige är sårbart för cyberattacker och informationskrigföring. Foto: Photographer:Sergey A.Khakimulli
Under strecket
Publicerad

En trehundra meter hög tv- och radiomast fälldes utanför Borås vid halv elva på söndagskvällen. Omkring 188 000 personer i 84 680 hushåll blev i ett slag avskurna från nyhetssändningar. Med de två stora cyberattackerna som stängde ned flera stora nyhetsmediers hemsidor, däribland denna tidnings, i färskt minne står det klart: Sverige är mycket sårbart i informationskrigets tidevarv.

Att det handlar om sabotage mot Häglaredsmasten är polisen ”100 procent säkra på” (AB 16/5). Utöver att slå ut nyhetssändningarna i området påverkades även polisens och Försvarsmaktens möjligheter att kommunicera krypterat eftersom en Rakel-sändare var monterad i masten. Det statliga företaget Teracom, som ansvarar för tv- och radiomaster och bevakningen av dessa, blev tagna på sängen av attacken. ”Det fanns ingen hotbild överhuvudtaget”, sade kommunikationsdirektören Åsa Ragnar till Borås tidning (16/5-16).
Eftersom försvarsmakten använder Teracoms master för luftförsvarsinformation via systemet LuLIS, och masterna är klassade som skyddsobjekt med central funktion i totalförsvaret, är det ett uppseendeväckande naivt uttalande. De 54 högmaster som Teracom sköter bevakas med larm och övervakningskameror. Systemets svagheter har dessutom pekats ut genom två händelser den senaste månaden; Rakel-radioapparater, uniformer och klätterutrustning stals från Teracom i april, och en video där ungdomar klättrar upp i Häglaredsmasten laddades upp på Youtube bara några dagar innan sabotaget.

Annons
Annons
Annons