Annons
X
Annons
X

Per Gudmundson: Skyll inte SD på Erik Hamrén

Det är inte förbundskapten Erik Hamréns fel att Sverigedemokraterna fick stort stöd.
Det är inte förbundskapten Erik Hamréns fel att Sverigedemokraterna fick stort stöd. Foto: BERTIL ERICSON /TT

Det är mediernas fel, som drev hetskampanj. Det är Alliansens fel, som ökat klyftorna. Det är trianguleringens fel, som suddat ut skillnaderna mellan höger och vänster. Det är arbetslöshetens fel. Och rasismens. Det är rentav Erik Hamréns fel, som poserade på bild med några ungdomsförbundare.

Förklaringarna till Sverigedemokraternas valframgång är många, och några av dem innehåller förstås korn av sanning. Särskilt Hamrén. Det är aldrig fel att skylla på förbundskaptenen när det går dåligt.

Men SD har en profilfråga, som nog inte kan lämnas utanför diskussionen.

Annons
X

Sverige för en sällsynt öppen migrationspolitik. Under första halvåret beviljades över 16 000 asylansökningar. Sverige delar därmed ut mer än tre gånger så många uppehållstillstånd som övriga nordiska länder gör ihop. Sedan ett år är Sverige det land i EU där flest asylsökande får stanna. Inte ens det nästan tio gånger så stora Tyskland beviljar fler tillstånd.

Migrationsverket räknar med att ha 80 000 inskrivna i slutet av året. Två tredjedelar behöver hjälp med boendet. Redan nu finns 11 000 som fått ja, men står utan bostad. Samtidigt varnar verket för systemkollaps när upp till 90 000 asylsökande beräknas i år, och äskar 48 miljarder kronor i tillskott för att klara de kommande fyra åren. Självklart spelar den politiken roll.

Annons
Annons
X

Det är inte förbundskapten Erik Hamréns fel att Sverigedemokraterna fick stort stöd.

Foto: BERTIL ERICSON /TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X