X
Annons
X

Skyhöga halter av Bisfenol efter SvD.se:s konservdiet

SvD GRANSKAR När fyra SvD-reportrar åt konserverad mat i två dagar ökade halterna av hormonstörande bisfenol A i urinen med flera tusen procent. Experimentet visar att vanliga konservburkar är en helt avgörande källa till plastkemikalien som nyligen förbjudits i nappflaskor och lock till barnmatsburkar.

LÄS MER:
Alla inlägg i Bisfenolbloggen hittar du här

Bisfenol A är en kontroversiell kemikalie av minst två skäl. Den har en effekt som liknar det kvinnliga könshormonet östrogen och är enormt spridd i samhället.

På en
liveblogg på SvD.se har läsarna kunnat följa hur fyra reportrar ätit konserverad mat för att se om halterna av bisfenol A skulle ändras i deras kroppar.

Josefins konservmeny: DAG 3 Frukost: Sardiner i tomatsås. Frukostpålägg - räkröra (burk) på knäckebröd. Lunch: Kycklingsoppa. Tonfisk, oliver, gröna bönor (i sallad med rödlök, potatis, kapris), majs. Fruktcocktail. Middag: Tonfisk i thaisås, öl. DAG 4 Frukost: Ananas- och mangojuice på burk. Sardiner i tomatsås på knäcke- bröd. Förmiddagsfika: Glass gjord på kondenserad mjölk. Lunch: Ravioli, majs på burk, lättöl. Mellanmål: Ananasringar. Middag: Vita bönor i tomatsås.

Bild 1 av 4

Hannes konservmeny: DAG 3 Frukost: Tonfisk på burk, knäckebröd. Lunch: Sallad Nicoise, kaffe i plastmugg, läsk, Konserverade ananasringar, fruktcocktail. Middag: Thaigrönsaker, kokosmjölk, läsk. DAG 4 Frukost: Tonfisk på burk, bönsallad i konservburk, keso, läsk. Lunch: Thaigryta (rester), majs, läsk. Mellanmål: Fruktcocktail.

Bild 2 av 4

Marias konservmeny: DAG 3 Frukost: Tonfisk, grapefruktjos, smörgås med ost. Lunch: Kycklingsoppa, tonfisksallad, läsk. Fruktcocktail. Middag: Thaicurry (kokosmjölk, wokgrönsaker på burk, lite kyckling) ,ris. Läsk. DAG 4 Frukost: Tonfisk, te i plastmugg och en ostsmörgås. Förmiddagsfika: Glass gjord på kondenserad mjölk. Lunch: Ravioli, lättöl. Mellanmål: Ananasringar, läsk. Middag: Thaicurry (rester) ,ris.

Bild 3 av 4

Henriks konservmeny: DAG 3 Frukost: Vita bönor, bacon, läsk, kaffe värmt i plastmugg. Fruktcocktail. Lunch: Tonfisksallad, läsk, ananas. Middag: Ärtsoppa, folköl, kaffe i plastmugg. Fruktcocktail. DAG 4 Frukost: Vita bönor, bacon, läsk, kaffe värmt i plastmugg. Lunch: Ravioli, folköl. Mellanmål: glass på kondenserad mjölk.

Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X
Annons
X