X
Annons
X
Svenska Josefin Macdonald är föräldraledig med dottern Isabell, åtta månader. Josefins vänner hemma i Sverige är chockade över de höga dagisavgifterna i London.
Svenska Josefin Macdonald är föräldraledig med dottern Isabell, åtta månader. Josefins vänner hemma i Sverige är chockade över de höga dagisavgifterna i London. Foto: Åsa Westerlund

Skyhöga dagisavgifter gör mammor till hemmafruar

Långläsning

LONDON | Nu lämnar rekordmånga mammor arbetslivet i London. Orsaken är extrema kostnader för barnomsorg – det kan kosta tiotusentals kronor i månaden. SvD har intervjuat tre Londonmammor som berättar om kampen för att få jobba och hur man hittar lösningar i en tuff, ojämställd uppförsbacke.

Hon lämnade universitetsjobb: "Det lönade sig inte att jobba"

Betania Campbell-Bell är en av många mammor som tvingats lämna arbetslivet på grund av förskolekostnaderna i London. Hon är upprörd över systemet i Storbritannien och säger att arbetsgivarnas attityd är “det är ditt problem". Det finns ingen flexibilitet enligt henne och det drabbar kvinnor extra hårt.

Svenska Josefin Macdonald är föräldraledig med dottern Isabell, åtta månader. Josefins vänner hemma i Sverige är chockade över de höga dagisavgifterna i London.

Foto: Åsa Westerlund Bild 1 av 6

”Jag offrade min yrkesstolthet. Ibland sitter jag här på vintern och är ledsen”, säger Betaina Campbell-Bell.

Foto: Åsa Westerlund Bild 2 av 6

Betania Campbell-Bell menar att det oftast är de brittiska mammorna som får kompromissa.

Foto: Åsa Westerlund Bild 3 av 6

Josefin Macdonald, dottern Isabell och maken är på väg att lämna Barnes i södra London på grund av de höga dagiskostnaderna.

Foto: Åsa Westerlund Bild 4 av 6

Josefin Macdonald och dottern Isabell, åtta månader.

Foto: Åsa Westerlund Bild 5 av 6

”Det går att få ihop livspusslet här, men jag vet inte vad jag skulle göra om jag hade ett normalt jobb”, säger danska konstnären Lene Bladbjerg.

Foto: Kristian Pallesen Bild 6 av 6
Annons
X
Annons
X
Annons
X