Annons

Skyfall kan leda till magsjuka

Skyfall i Göta älv bidrar till en ökning av magsjuka bland göteborgarna som får sitt dricksvatten därifrån, visar ny forskning. Sambandet tros även gälla andra ytvattentäkter, och kan därmed röra varannan svensk.

Uppdaterad
Publicerad

Det vatten som rinner ur våra kranar har genomgått en omfattande reningsprocess. Ändå kan magsjukevirus slinka igenom och hamna i dricksglasen, enligt forskare vid Umeå universitet. De har tidigare sett att kraftig nederbörd ökar förekomsten av bakterier i vattnet i Göta älv, som sedan renas för att komma ur kranarna i många hushåll i Göteborgsområdet. De forskade vidare, och har nu upptäckt att antalet frågor om magsjuka till sjukvårdsupplysningen i Göteborg ökar med sammanlagt runt 20 procent fem till sex dagar efter ett skyfall med över 25 millimeter regn på ett dygn i ytvattentäkten. Sambandet gällde efter att andra kända faktorer som påverkar antalet samtal räknats bort, till exempel säsongsvariationer och veckodagsmönster.

Resultaten presenteras idag i den vetenskapliga tidskriften Plos One. Men det är antagligen inte de undersökta bakterierna som orsakar magproblemen.

Lovö vattenverk på Ekerö. Det tar tolv timmar för vattnet att gå igenom reningsprocessen.

Foto: LLARS PEHRSON Bild 1 av 4

Regn leder till magsjukebaktierier i dricksvattnet. Vi besöker Lovö vattenverk på Ekerö. På bild: Inga Nordwall, laboratorieingenjör.

Foto: LLARS PEHRSON Bild 2 av 4

Regn leder till magsjukebaktierier i dricksvattnet. SvD besöker Lovö vattenverk på Ekerö. Jan Ekvall, avdelningsdirektör vid UV aggregaten.

Foto: LLARS PEHRSON Bild 3 av 4

Översvämningar i sundsvall

Foto: FRIDA HEDBERG Bild 4 av 4
Annons
Annons
Annons