Annons

”Skydda unga från ohälsosamma skulder”

Mimmi Arndt och Peter Jonsson.
Mimmi Arndt och Peter Jonsson. Foto: Christoffer Skogsmo

Vi vill att det skapas ett nationellt system där den som vill spärra sig själv från att handla på kredit enkelt ska kunna göra det. Det skriver Mimmi Arndt och Peter Jonsson, ekonomiappen Anyfin.

Under strecket
Publicerad

Nyligen släpptes FI:s rapport kring konsumtionslån i Sverige. Trots att de bara utgör en femtedel av hushållens totala lån står de för över hälften av lånekostnaderna. Dessutom visar kartläggningen att 8 procent av låntagarna under 25 år får ett inkassokrav under lånets första månader. Och inte är det konstigt när en generation växer upp utan tillräckliga kunskaper om privatekonomi. Nu är det dags att skydda oss unga från ohälsosam skuldsättning. Vi vill att det skapas ett nationellt system där den som vill spärra sig själv från att handla på kredit enkelt ska kunna göra det.

De flesta har nog tagit del av debatten kring spelmarknaden. Den 1 januari 2019 infördes en ny lag som medförde ett nationellt system för självavstängning, spelpaus.se. Det är ett enkelt verktyg för den som vill stänga av sig själv från spel om pengar. Förutom att kunna stänga av sig från spelande kan man också sätta gränser för tid och summor, eller göra ett test för att undersöka sina spelvanor. Behovet var uppenbart. Hittills har över 50 000 personer tagit hjälp av spelpaus.se för att förändra sitt beteende.

Annons
Annons
Annons