Annons

Skvaller sätter sociala gränser

Hälsosamt skvaller bidrar till att hålla samman grupper och dämpa stress, enligt en amerikansk vetenskapsstudie. Undersökningen får tummen upp av forskare vid Lunds universitet.

Under strecket
Publicerad

Björn Håberg, 19, arbetsfri, Mölndal: – Så länge det inte skadar någon. Det är ofta smart att tänka efter först. Det ska vara positivt skvaller.

Foto: TOMAS ONEBORGBild 1 av 5

Billy Eriksson, 62, pensionär, Stockholm: – Jag är emot allt skvaller, det skapar osämja och leder till spekulationer. Det bättre att ge raka besked.

Foto: TOMAS ONEBORGBild 2 av 5

Ann-Charlotte Samuelsson, 45, gruppchef, Varberg: – Det är aldrig okej att skvallra. Skvaller är oftast inte positivt och man vet inte om det är sant.

Foto: TOMAS ONEBORGBild 3 av 5

Akad Georges, 23, student, Göteborg. – Om det är ömsesidigt. När någon pratar bakom din rygg så kan du också göra det. Men man ska hålla skvallret inom kompiskretsen.

Foto: TOMAS ONEBORGBild 4 av 5

Emma Tillberg, 23, kallskänka, Stockholm. – Det beror på vad det handlar om. Om någon begått ett brott, till exempel mördat någon, kan det vara bra att skvallra.

Foto: TOMAS ONEBORGBild 5 av 5

Personer som får dåligt samvete av att skvallra bör räta något på ryggen. Det föraktade skvallret får gradvis upprättelse ju mer forskningen framskrider.

Nu senast ut är en amerikansk studie från University of California i Berkeley, som nyligen publicerades i den ansedda vetenskapstidskriften Journal of Personality and Social Psychology. Forskarna uppmätte sänkta stressnivåer hos försökspersoner som fick chansen att skvallra om när övriga deltagare i experimentet bröt mot sociala normer.

Annons
Annons
Annons