Annons
X
Annons
X
Film
Recension

Johan Falk – gruppen för särskilda insatser Skurkjakt i Göteborg saknar driv

Johan Falk – gruppen för särskilda insatser

Regi
Anders Nilsson
Genre
Thriller
Medverkande
Jakob Eklund, Joel Kinnaman
Längd
1 tim 40 min

Från 15 år.

Betyg: 2 av 6

Anders Nilssons medelålders halvtuffa men helmänskliga snut Johan Falk är tillbaka i Göteborg efter några år för Europol ute på kontinenten. Och aj, aj, vad stan har förändrats. Lagens långa arm kan inte längre använda konventionella metoder, eftersom brottsbilden inte längre består av svarta och vita makter i kamp mot varandra. Grå nyanser har smugit sig in och det är hart när omöjligt att skilja de onda från de goda.

När en av kollegorna brutalt skjuts ned i samband med ett värdetransportrån riktas genast misstankarna mot den ökända Wagner, men när densamme oväntat söker upp Johan, bedyrar sin oskuld och ber om hjälp att rentvå sig, sätts Falkens magkänsla på prov. Vem kan han lita på?

Det som kunde ha blivit spännande blir rätt tråkigt. Skådespelarna, särskilt den intensivt närvarande Joel Kinnaman, gör sitt bästa för att sätta sprätt på manuset men det blir aldrig något riktigt driv framåt. Filmen står och stampar i otaliga långdragna samtal mellan fyra ögon och jag finner mig längta efter explosioner och biljakter eller åtminstone lite mer k-pistsmatter.

Annons
X

Och om man nu ska berätta om den nya kriminaliteten, varför inte använda lite nya berättargrepp? Eller åtminstone skippa de mest uppenbara klyschorna såsom bilden av tyst man med bekymrat sänkta ögonbryn som tar kraftigt bett i äpple spanande ut genom ett fönster? Och måste alla kriminalare ha ett besvärligt privatliv?

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X