Skulden för Cyperns nödskatt läggs på Tyskland

Sydeuropeiska medier får Tyskland och Angela Merkel skulden för den radikala åtgärdsplanen på Cypern. I Spanien dras paralleller till Argentina där medelklassen ruinerades i valutakollapsen 2001.

Under strecket
Publicerad
Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Foto: THOMAS PETER
Annons

I Spanien varnades omedelbart för att beskattningen av cypriotiska bankkonton skapar ett farligt prejudikat. Tidningen El Mundos ekonomikorrespondent i Bryssel, beskriver idag situationen med det ödesdigra ordet ”corralito”, ett uttryck som alla spanjorer omedelbart förknippar med kollapsen i Argentina. Där ruinerades 2001 stora delar av medelklassen när banktillgångar frös inne.

På flera håll i Sydeuropa höjdes på måndagen röster om att det som nu händer är Tysklands fel. Enligt spanska El Mundos Brysselkorrespondent har Angela Merkel undergrävt eurozonens trovärdighet genom att vägra ge ut gemensamma euroobligationer. Sådana hade inneburit att alla länder garanterar varandras skulder, vilket hade gett eurozonen trovärdighet. ”Men kanslern tror inte på en bankunion och har fortsatt att sätta käppar i hjulen”, skriver El Mundo på sin ekonomiblogg.

Annons
Annons
Annons