Skuldebrev skakar Bukowskis

När Bukowskis visar höstens stora internationella auktion på lördagen säljs inte bara konstobjekt. Hela företaget är till salu, utrop 300 miljoner kronor. Men ännu trängs köparna inte i dörren. Möjligen avvaktar de rättstvisten om ett skuldebrev på 100 miljoner kronor.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det inte Bukowskis höst i år. Först visar det sig att dragplåstret och katalogomslaget till säsongens moderna auktion, en akvarell av Paul Klee till ett utropspris av 3, 5 miljoner kronor är en förfalskning. Sedan kommer auktionen Moderna Kvalitén, Auktionsverkets motsvarighet och huvudkonkurrent till Bukowskis Moderna närapå ikapp rent resultatmässigt. Båda säljer för omkring 40 miljoner, Bukowskis snäppet över och Auktionsverket under. Det är något nytt på en marknad där Auktionsverket länge varit den ständiga tvåan. Den skärpta konkurrenssituationen avspeglar sig i just nu pågående annonskampanjer, där båda säger sig sälja bäst.

– Den här lilla världen är inte snäll, det är en tuff konkurrens. Jag brukar likna den vid ett fågelbord där vi slåss om samma brödbitar. Det kan bli ganska darwinistiskt, kommenterar Carl–Gustaf Petersén, vd för Bukowskis.
– Men räkna med att vi håller vår ställning. Nu har vi en 70-miljonerkronorssauktion på gång. Det kommer att skrälla till resultatmässigt, lovar Carl-Gustaf Petersén.

Annons
Annons
Annons