Anna Ångström:Skuldbergen växer, liksom desperationen

”Kultur offras”, en paroll när fackorganisationen CGT arrangerade en demonstration i Paris den 4 februari.
”Kultur offras”, en paroll när fackorganisationen CGT arrangerade en demonstration i Paris den 4 februari. Foto: Jacques Witt/Sipa/Shutterstock / TT

Stängda teatrar, konstnärer som svälter, musiker som säljer sina instrument – läget för scenkonsten är mycket svårt på många håll i världen. Sju kulturråd berättar om pandemins förödande effekter.

Under strecket
Publicerad

Frankrikes kulturminister Roselyne Bachelot besöker Centre national de la danse, CND, för att informera sig om hur pandemin påverkar verksamheten.

Foto: Vincent Isore / TT
Annons

I Tyskland har ungefär 30 procent av musikerna hoppat av sitt yrke. I Frankrike beräknas uppåt 90 procent av de fria, mindre scenkonstgrupperna ha bommat igen, kanske för gott. I Sydafrika svälter konstnärerna – men de fria scenkonstnärerna har också för första gången någonsin bildat en intresseorganisation som svar på statens minimala ansvarstagande.

I Storbritannien påverkar såväl brexit som pandemin alla frågor om framtida internationellt utbyte, och stora institutioner som normalt sett är nästan självförsörjande genom biljettintäkter lever på randen till avgrunden trots att staten delar ut krisstöd i miljardklassen.

Annons
Annons
Annons