Annons

Ordentliga människorSkugges nya: ”Genast vill man bli ordentligare”

Journalisten och författaren Linda Skugge (född 1973) har gett ut ett flertal böcker i olika genrer. Med sin nya handbok vill hon hylla de ordningsamma.
Journalisten och författaren Linda Skugge (född 1973) har gett ut ett flertal böcker i olika genrer. Med sin nya handbok vill hon hylla de ordningsamma. Foto: Niklas Hellgren

Linde Skugge är som roligast när hon är rapp och strängt kategorisk. Det tycker Therese Eriksson som har läst en självhjälpsbok som med humor och värme gör upp med slarvern inom oss.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1

Fredag morgon före jul, kl 07.08. Jag kliver in på stormarknaden, med handlingslistan i högsta hugg; den är uppdelad i sektioner, efter ordningen varorna är placerade i affären. Metodiskt betar jag av, stryker med bläck allt eftersom. Jag är en ganska ordentlig människa i grunden (och även motsatsen, jag återkommer till det), men just nu lite extra påknuffad av Linda Skugges självhjälpsbok ”Ordentliga människor”.

När klockan ringde 06.00 ekade hennes ord i skallen: ”Men det är sorgligt att vuxna människor inte ska klara av något så grundläggande som att bara gå upp.” Det hjälpte, så uppfriskande barskt! Innan någon kommer med invändningar, och det kan finnas relevanta sådana, vill jag understryka att Linda Skugge inte riktar den typen av utbristanden mot människor som har svårt att gå upp, komma i tid eller få saker gjorda av medicinska och/eller psykiatriska orsaker. Det är möjligen en brist med boken att hon inte tillräckligt noggrant adresserar det faktum att inte alla kan skärpa sig, men ”Ordentliga människor” riktar sig i första hand till oss andra: vi som kan, men som – av mer eller mindre oförklarliga skäl – ändå inte gör det.

Annons
Annons
Annons