Annons
X
Annons
X

Skuggbudgetar för ett alternativ höljt i dunkel

Det finns bara ett gemensamt drag i de fyra oppositions­partiernas skuggbudgetar: motståndet till arbetslinjen.

Sverigedemokraterna var sist ut, men drämde i går till med utgifter på 26 miljarder kronor, med löfte om ytterligare 15 miljarder i höst. Det placerar dem i en helt egen klass i skuggbudgetrallyt, nu när alla oppositionspartierna har lagt sina motförslag till regeringens ekonomiska vårproposition.

Jimmie Åkesson anser sig kunna utlova stora – men svårberäknade – besparingar från en tänkt minskad invandring, vilket gör att hans skuggbudget kan fläska på lite extra. Men även om den delen av kalkylen skulle visa sig stämma väljer inte SD att placera pengarna särskilt klokt. En stor del av reformerna, som stärkt a-kassa och sänkt skatt på pensioner, får till följd att det bli relativt sett dyrare att jobba. Motsatsen till arbetslinjen.

På många sätt påminner det om Vänsterpartiet. Deras skuggbudget struntar i det ekonomiska ramverk som övriga partier frivilligt har antagit, och som Lars Ohly kort accepterade i förra årets rödgröna valrörelse. Dessutom erkänns inte baksidorna med höjda skatter, såsom kapitalflykt, tröskeleffekter eller sänkt benägenhet att arbeta. V kan därför lova breda välfärdssatsningar, återställare i sjukförsäkring respektive a-kassa, 40000 nya bostäder, och mängder med nya jobb – betalat med kraftigt höjda skatter och lån.

Annons
X

Socialdemokraterna landar närmare Alliansregeringen när det gäller penningpåsens storlek. Håkan Juholt aviserar större saker i höst, men nöjer sig med satsningar (eller snarare sommarkurser och ams-politik) för 485 miljoner kronor nu.

Men inriktningen skiljer sig tydligt från regeringens jobblinje. Alla tre är motståndare till regeringens förslag att utöka jobbskatteavdraget, och ställer sig avvisande till förslaget om den sänkta restaurangmomsen (som ju såväl S som V gick till val med så sent som i höstas).

Ur regeringens perspektiv är Miljöpartiet sannolikt det lättaste att hitta kompromisser med. Förvisso gräver MP upp gamla galenskaper som friår och säger nej till jobbskatteavdraget, men samtidigt vill De gröna ha generellt sänkta arbetsgivaravgifter, slopa sjuklöneansvaret för småföretag och ha kvar avdragen för köp av tjänster.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men något regeringsalternativ går inte att se. Om det vore val i dag skulle en oppositionsväljare inte ha en aning om vad som skulle bli resultatet.

  Någonting rör sig där i skuggorna, men det är snudd på omöjligt att avgöra vad.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X