Annons
X
Annons
X

Skuggbudget - S vill minska skolklasserna

Mindre skolklasser kan förbättra resultaten i skolorna. Det anser Socialdemokraterna i Stockholm, som i skuggbudgeten anslår 60 miljoner kronor för en minskning med tre elever i varje klass.

Stockholms skolor dras med försämrade resultat av årets niondeklassare var det 14 procent som inte klarade behörigheten till gymnasieskolan, den högsta andelen sedan 1998. När den socialdemokratiska oppositionen lägger sin skuggbudget är det med stort fokus på skolan. Förstärkningen måste ske på alla nivåer, enligt S, som bland annat vill se över storleken på skolklasserna.

– Vi ser F-3-klasser med så mycket som 25-27 elever. Med färre elever blir det också en bättre nivå på utbildningen, säger Karin Wanngård, oppositionsborgarråd (S).

Socialdemokraterna lägger 60 miljoner kronor i budgeten för att minska storleken på klasserna, och beräknar att pengarna räcker till i genomsnitt tre elever färre i varje klass.

Annons
X

Socialdemokraterna skjuter också till pengar för att utjämna skillnaderna mellan skolorna: 30 miljoner kronor mer än den borgerliga alliansen för att öka det så kallade socioekonomiska tillägget.

– Alla skolor behöver mer pengar – därför räcker det inte med en omfördelning. När skolresultaten sjunker måste politiken skjuta till mer.

I likhet med den borgerliga alliansen vill S också lägga pengar på extraundervisning och sommarskola för de elever som halkat efter. Sommarskolan ska erbjudas under hela högstadiet, enligt S förslag.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  På gymnasienivå ser Socialdemokraterna med oro på unga människors ljumma intresse för yrkesprogrammen. Andelen elever som väljer yrkesorienterade program sjunker stadigt i år valde bara 19 procent av eleverna ett yrkesprogram, samtidigt som det råder brist på arbetskraft i flera branscher. För att öka intresset bör staden ta ansvar för att öka programmens attraktivitet och status, enligt S som lägger 30 miljoner till bland annat information och marknadsföring.

  – Vi vill att staden ordnar praktik inom yrkesprogrammen, redan under högstadiet. Det är också viktigt att ge stöd för högskolebehörighet för dem som vill ha det.

  Hur finansieringen till S-budgeten ser ut, vill Wanngård berätta först i samband med budgetpresentationen.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X