Annons

Skruvat inte alls korkat

Korkvin är inte lika med kvalitet. Numer kan man nästan säga att det är tvärtom. De vinhus som vill garantera att deras dyrare drycker håller måttet sätter på skruvkapsyl.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Problemet med korkdefekta viner har vuxit de senaste decennierna. Periodvis har det handlat om att fem flaskor av hundra varit odrickbara. En nivå som varit accepterad av de flesta vinproducenter.
Problemet med korkdefekta viner har vuxit de senaste decennierna. Periodvis har det handlat om att fem flaskor av hundra varit odrickbara. En nivå som varit accepterad av de flesta vinproducenter. Foto: COLOURBOX

Ett korkdefekt vin är inget kul. Har du råkat ut för det så vet du. Vinet luktar gammal muggig källare. Ibland så mycket att man ryggar tillbaka. Ibland bara lite grann. Men det är illa nog ändå.

Korkdefekt låter som om det var fel på korken, men det är det egentligen inte. Det handlar om en elak kemisk förening som i vinsammanhang kallas för TCA, som ska utläsas tricloranisol. Föreningen bildas genom en reaktion mellan vinet och ämnen som kommer via korken.

Problemet med korkdefekta viner har vuxit de senaste decennierna. Periodvis har det handlat om att fem flaskor av hundra varit odrickbara. En nivå som varit accepterad av de flesta vinproducenter. Mycket konstigt. Säg mig vilken annan tillverkare som skulle nöja sig med att var tjugonde produkt de sålde var kass från början?

Annons

Vinindustrins lösning hette först syntetkork, alltså en korkliknande förslutning av något slags plastmaterial, ofta i glada färger. Du har säkert stött på dem. De kan vara snygga att se på, men ack så sega och jobbiga att dra ur flaskan.

I dag handlar det mesta om den nye frälsaren: skruvkapsylen.

För de som var med på den gamla Vin & sprittiden väcker skruvkapsylen minnen av härtappade viner som Vino Tinto, Parador och Saïda. Viner som numer hade sorterats bort vid första bästa blindprovning bland inköparna på Systembolaget.

Detta var dock ändå drickbara viner. Ute i vinvärlden var det bara de riktigt usla vinerna som hade skruvkapsyl.

Det väckte därför stor uppmärksamhet när ett välrenommerat vinhus som Michel Laroche satte skruvkapsyler på sina allra dyraste vita viner. Eller när den amerikanska kultvinproducenten PlumpJack Winery lanserade skruvkapsyl på sina superdyra cabernet sauvignon-viner.

Många tänkte att de var galna. Det går ju inte att sälja så fina viner med en så simpel förslutning. Men det var just det som var tanken. Ju dyrare viner med skruvkapsyl desto större uppmärksamhet och desto mindre risk att blandas ihop med skräpviner.

I sann pedagogisk anda gjorde också Michel Laroche omfattande tester med viner på skruvkapsyl och med naturkork. Jag var själv med om en förevisning och fick prova flera exakt likadana viner i två varianter. Resultatet var glasklart. Vinerna med skruvkapsyl smakade renare och fräschare. De med kork i hade fått en liten, men tydlig ton av något trist träaktigt.

Fler och fler hängde på med egna tester och kom på att det här med skruvkapsyl var nog inte då dumt i alla fall. Även om kunderna var tveksamma till en början. Som vanligt var det producenter i de nya vinländerna som tog steget.

Redan 1999 beslöt ett australiskt vinforskningsinstitut att testa det hela på längre sikt. De började lagra 70 olika vinflaskor med fjorton olika förslutningar. En var skruvkapsyl alla de övriga olika korkvarianter av naturkork eller syntetmaterial. Allt analyserades noga både i laboratorium och genom smaktester. Efter tio års lagring var resultatet entydigt. Alla viner med någon form av kork hade kvalitetsproblem medan skruvkapsylvinerna höll en jämn och hög kvalitet.

Det är alltså detta det handlar om när du köper vin med skruvkapsyl. De flesta tror nämligen att vinindustrin satt skruvkapsyler på flaskorna för att de ska gå lättare att öppna, vilket ju förstås är en fördel.

Men traditionens makt är stor, så vi lär nog aldrig få se en Château Mouton-Rothschild med skruvkapsyl. Och det är väl bra för vad ska vi annars göra med alla våra dyra fina korkskruvar?

Sju bra viner med skruvkapsyl

Betyg: 5 av 6

Reserve du Vieux Noir Malbec 2008

80 kr, Cahors, Frankrike, 2212, röda Strama & Nyanserade

Även franska viner kan ha skruvkapsyl. Här är en rik blommigt violdoftande malbec med kryddsyrliga plommon och örtiga lakritstoner.

Betyg: 4 av 6

Ecologica Santa Florentina Torrontés Chardonnay

64 kr, La Rioja, Argentina, 6231, vita Druviga & Blommiga, torra eko

Rosenblommig doft med citrus- och apelsinkryddig frukt i smaken. Ett vin att gilla om du tror på den doften och smaken – tillsammans.

Betyg: 4 av 6

Rosemount Diamond Label Shiraz

89 kr, Australien, 6398, röda Fruktiga & Smakrika

Klassisk australiensisk shiraz med god kryddbränd plommonkompott och fruktig avslutning. Som gjord till en kraftig köttgryta med svamp och lök.

Betyg: 4 av 6

Zonnebloem Shiraz

82 kr, Stellenbosch, Sydafrika, 2007, röda Fruktiga & Smakrika

Rikt blommig med örtiga lakritstoner och trevlig kryddig frukt. Gott till grillade lammracks med en karl-johansvamp-doftande risotto med parmesan.

Betyg: 5 av 6

The Pastor's Blend Shiraz Cabernet Sauvignon

99 kr, Stellenbosch, Sydafrika, 2050, röda Fruktiga & Smakrika

Gillar du nötiga dofter så blir du bönhörd i pastorns blandning med kryddsyrliga nötchoklad-dofter, en god nötig smak och örtig avslutning.

Betyg: 5 av 6

St Hallett Poachers Blend Semillon Sauvignon Blanc Riesling

79 kr, Barossa, Australien, 6347, vita Friska & Fruktiga, torra

En riktigt skojig druvcocktail där Tysklands stolta riesling möter två franska storheter – rik doft med fet, vaxig, och lätt bitterfruktig syra i smaken.

Betyg: 5 av 6

Vicars Choice Barrel Fermented Chardonnay

89 kr, Marlborough, Nya Zeeland, 2188, vita Fylliga & Smakrika, torra

Ett hyggligt pris för ett vin som faktiskt fått jäsa på fat – rik bitterfruktig smak och nu med en mjukare ekton i en lång trevlig eftersmak.

Annons
Annons

Problemet med korkdefekta viner har vuxit de senaste decennierna. Periodvis har det handlat om att fem flaskor av hundra varit odrickbara. En nivå som varit accepterad av de flesta vinproducenter.

Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons