”Skrotat kärnenergiavtal kan påskynda inbromsning av världsekonomin”

Det kan också leda till att Sverige drabbas av en lägre export och att vår konjunktur påverkas negativt. Det bedömer SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist. När USA:s president Donald Trump skrotade kärnenergiavtalet med Iran hotade han också andra länder som fortsätter att stötta Iranavtalet med handelshinder. Upptrappade hot kan leda till en större inbromsning av världsekonomin än vad de flesta bedömare tror kommer att ske även utan ett stort handelskrig, menar Bergqvist.

Under strecket
Publicerad
Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annons
Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN

New York-börsen suddade ut små uppgångar när president Donald Trump under tisdagen meddelade att USA kommer att dra sig ur kärnenergiavtalet med Iran. Om finanssektorn inte hade presterat väl hade vi sett en mycket mörkare bild, sade en chefsstrateg på TD Ameritrade till CNBC.

Även om det var små rörelser på den amerikanska aktiemarknaden så skadade Trumps besked om råvaru- och valutamarknaden. Världsmarknadspriset på råolja lyfte med mer än 2 procent sedan han hotat oljelandet Iran med nya hårda sanktioner. Företag med exponering mot Iran pressades också av sanktionshotet och på valutamarknaden pressades särskilt redan sårbara tillväxtländers valutor. Sveriges utrikesminister Margot Wallström uppger att regeringen är ”djupt oroad”.

Annons
Annons
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hur kan då Sverige påverkas av utvecklingen? Enligt Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB så kan boräntor förbli låga längre som ett resultat. Han är orolig för att Trumps beslutet kommer att påskynda en stundande inbromsning av världsekonomin.

Bergqvist tror att det högre oljepriset har välkomnats av många centralbanker, bland annat i Sverige, eftersom det skulle kunna göra det lättare för dem att öka räntorna från låga till mer normala nivåer.

Men ett oljepris som stiger för mycket skulle också innebära stora risker för världsekonomin, och därmed även för Sverige, menar han.

Det värsta scenariot är om Trumps beslut leder till en militär konflikt i Mellanöstern som får oljepriset att skjuta i höjden. Både Israel och Saudiarabien har välkomnat Trumps utspel.

Iran har hotat med att starta tillverkningen av kärnvapen, men sagt att landet är redo att förhandla med de övriga parterna i avtalet för att det ska kunna fortlöpa.

Enligt Robert Bergqvist skulle ett fortsatt avtal begränsa de negativa effekterna av Trumps utspel.

– Men om det här eskalerar till något mer dramatiskt och att det blir någon typ av militär konfrontation i Mellanöstern då skulle oljepriset sticka iväg, säger Robert Bergqvist, och fortsätter:

– Det skulle försämra köpkraften för både hushåll och företag eftersom ökade energikostnader gör att man håller igen på konsumtionen och tvekar att investera.

Donald Trump hotade alltså länder som fortsätter att stötta Iranavtalet med handelshinder. Den amerikanska presidenten har tidigare i år redan lagt tullar på till exempel import av stål, aluminium, solpaneler och tvättmaskiner. Han har också tillbelagt många varor från Kina.

Att Trump nu trappar upp sina hot menar Robert Bergqvist är oroande eftersom det kan leda till en större inbromsning av världsekonomin än vad de flesta bedömare tror kommer att ske även utan ett stort handelskrig.

– Det som är oroväckande för Sverige är att det skulle kunna leda till en sämre konjunkturutveckling och sämre exportutveckling, säger Robert Bergqvist.

Runt hälften av allt som produceras i Sveriges exporteras till utlandet.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons