Annons

Skrota planerna på nytt superregister

Ju fler som har tillgång till känslig information desto större är risken att den sprids till fel personer. Vi uppmanar därför regeringen att lyssna på Datainspektionen och Justitiekanslern, och snarast skrota idén om ett superregister. Det skriver Linda Nordlund och Ebba Tornérhielm, Liberala ungdomsförbundet.

Under strecket
Publicerad

Man går inte och lägger sig i en demokrati och vaknar upp i George Orwells roman 1984. Stegen mot ett övervakningssamhälle är små och subtila, kanske inte ens medvetna. Detta budskap upprepar vi varje gång som nya integritetskränkande lagförslag är på väg att klubbas igenom i riksdagen. Motargumentet gäller vanligtvis nyttoaspekter så som den allmänna säkerheten.

Till skillnad från FRA-lagen och datalagringsdirektivet kan det senaste förslaget gällande tillgång till känsliga uppgifter dock inte försvaras med säkerhetsaspekter. Den lag som kan komma att införas nästa år innebär att utvärderingsmyndigheten IFAU, där bland annat forskning om arbetsmarknadspolitik sker, kommer att tillåtas att bygga upp parallella databaser med befolkningsuppgifter. Detta för att forskare där ska slippa gå omvägen via andra myndigheter för att få tillgång till denna information.

Annons
Annons
Annons