Annons
Recension

Ännu ett livSkrivstoppet skapade en ny klarsyn för Kallifatides

Theodor Kallifatides (född 1938) invandrade till Sverige på 1960-talet. Han fick sitt genombrott med en trilogi om sin grekiska uppväxtby under krigs- och efterkrigstid: ”Bönder och herrar” (1973), ”Plogen och svärdet” (1975) och ”Den grymma freden” (1977).
Theodor Kallifatides (född 1938) invandrade till Sverige på 1960-talet. Han fick sitt genombrott med en trilogi om sin grekiska uppväxtby under krigs- och efterkrigstid: ”Bönder och herrar” (1973), ”Plogen och svärdet” (1975) och ”Den grymma freden” (1977). Foto: Caroline Andersson

Theodor Kallifatides insåg vilken roll skrivandet hade haft i hans liv – och skrev en bok om hur det var att inte skriva. Ner i minsta kommatecken är det en njutning att läsa ”Ännu ett liv”, tycker Magnus Eriksson.

Under strecket
Publicerad

Theodor Kallifatides.

Foto: Caroline Andersson Bild 1 av 1

För något år sedan beslutade sig Theodor Kallifatides, då 77 år, för att sluta skriva. Han var urlakad efter att ha skrivit den lysande romanen ”Med sina läppars svalka”. Dessutom mötte han en yngling, som tydligen är kulturchef på en morgontidning i Stockholm, som sade att ingen borde skriva sedan de fyllt 75.

Så Kallifatides sade upp sitt arbetsrum och tänkte sig en lugn pensionärstillvaro. Men redan första dagen av icke-skrivande höll han på att förgås av meningslöshet. Vilken väg skulle han ta på sin promenad om han inte hade siktet inställt på tåget och tunnelbanan som tog honom till arbetsrummet på Söder varje morgon?

Annons
Annons
Annons