Annons

Au pairSkriver om slocknad kärlek – med ovanligt stor talang

Cecilia Hansson, arkivbild.
Cecilia Hansson, arkivbild. Foto: Staffan Löwstedt

Ett experiment, ett riskabelt projekt för att undersöka vad som hände, framför allt i de starka känslorna. Cecilia Hanssons nya bok ”Au pair” växer från glesa minnesfragment av tiden som barnflicka i Wien till att borra i det som bränner mest, den första stora kärleken.

Under strecket
Publicerad

I början blir jag lite nervös. En vuxen kvinna konfronteras i texten med sin tid som 19-årig au pair i Wien. Med sin språklärare, en tolv år äldre kulturjournalist och som skriver på en avhandling om ”Sexualiteten i den moderna litteraturen”. Med de besynnerliga familjerna och deras odrägliga barn. Alltsammans varvat med nutid där hon nu själv är gift och mamma. Hur tar en författare sig ur de klichéerna?

Cecilia Hanssons tidiga dikter, bland annat debutsamlingen ”Revbensdagar, morgnar” från 2002 (tillsammans med ytterliga två samlingar) ges ut på nytt i samband med ”Au pair”. Författaren beskriver i den nya boken debuten som ”en lyrisk berättelse om hur den första stora kärleken skjuter rätt in i hjärtat” och ”hur det hade varit om jag hade blivit älskad som nittonåring”.

Annons
Annons
Annons