Annons

Lena Lind Palicki:Skriva i yrket svårare än andra arbetsuppgifter

Att skriva i arbetslivet handlar inte bara om att kunna stava, bygga korrekta meningar och att använda ett tangentbord.
Att skriva i arbetslivet handlar inte bara om att kunna stava, bygga korrekta meningar och att använda ett tangentbord. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Bara för att man kan skriva en sorts text, innebär det inte att man klarar av en annan sort. En erfaren forskare kan ha lika svårt att skriva en populärvetenskaplig text som en rutinerad journalist har att författa en akademisk uppsats.

Under strecket
Publicerad
Foto: Janerik Henriksson/TTBild 1 av 1

I den färska rapporten ”Klarspråksarbete och yrkeslivsskrivande – en forskningsöversikt” (Språkrådet 2017) framhåller Andreas Nord att skrivande i arbetslivet är en arbetsuppgift som är mer komplex än många andra. Det krävs nämligen många olika typer av kunskaper för att skriva en bra text.

För det första behövs relevanta ämneskunskaper och förmåga att avgöra vilka av dessa som är relevanta för mottagarna. För det andra behöver skribenten kunna paketera kunskapen på ett tilltalande sätt, det vill säga ha ett slags retorisk kunskap. Det förutsätter goda kunskaper om mottagarna, om deras förkunskaper och syften med läsningen. Ett besiktningsprotokoll med enbart snåriga facktermer och svårtydda förkortningar är sällan till hjälp för den oerfarna husköparen.

Annons
Annons
Annons