Annons

Skrev ”farlig” fransk bok – brändes på bål

Beginer (bilden till vänster) var kvinnor som levde i en klosterliknande gemenskap, som även Marguerite Porete var en del av. Till höger en sida ur De enkla själarnas spegel.
Beginer (bilden till vänster) var kvinnor som levde i en klosterliknande gemenskap, som även Marguerite Porete var en del av. Till höger en sida ur De enkla själarnas spegel. Foto: Des dodes dantz och Musée Condé/Wikimedia Commons

Marguerite Porete dömdes till döden på grund av boken De enkla själarnas spegel, bland annat eftersom den inte var skriven på latin. Hon brändes på bål 1310, men spridningen av boken kunde inte stoppas.

Under strecket
Publicerad

Dick Harrison.

Foto: TT

Fråga: Numera hör man ofta talas om medeltida kvinnor som framträdde som karismatiska profeter och, trots att de utmanade sin patriarkala samtid, uppfattades som rättrogna eller rentav heliga. Personer som Hildegard av Bingen, Katarina av Siena, Julian av Norwich och Heliga Birgitta accepterades av kyrkan och har dessutom fått en renässans i modern tid. Men hände det aldrig att kyrkan slog till mot de andliga kvinnliga frifräsarna och stoppade dem? Blev någon bränd på bål?

Dick Harrison: Jodå, det hände. Det kändaste, och märkligaste, exemplet är Marguerite Porete, som brändes på bål i Paris år 1310. Enligt rättegångens dokument stammade hon från det tysk-romerska grevskapet Hainaut, som idag är delat mellan det fransktalande Belgien och angränsande trakter i Frankrike. Eftersom Marguerite var bildad torde hon ha tillhört en förmögen familj.

Annons
Annons
Annons