Skräpmat i väntan på genombrott i Iransamtalen

Kilovis med lakritsremmar, hundratals riskakor och glass i stora lass. Plus oräkneligt antal kaffekoppar samt en astronomisk dos tålamod. Så har amerikanska förhandlare i Irans kärnenergisamtal överlevt tuffa förhandlingsveckor i Wien.

Uppdaterad
Publicerad
Journalister i väntan på ett besked om Iran-avtal.

Journalister i väntan på ett besked om Iran-avtal.

Foto: AP
Annons

Hur klarar hundratals pressade toppdiplomater och ministrar att förhandla om något så komplicerat som kärnvapenkapacitet, urananrikning och sanktionsparagrafer genom dagar och nätter under veckor som aldrig tar slut? Dessutom i stort sett utan sömn, och under en av Centraleuropas värsta värmeböljor i modern tid med temperaturer som pendlar kring 40 grader. Samtidigt som världens kritiska ögon följer dem, och myriader med andra kriser pockar på deras uppmärksamhet.

Nu har vi svaret, i alla fall delvis och från amerikanskt perspektiv. Trots sekretessen kring samtalen om ett avtal som ska hindra Iran från att utveckla kärnvapen i utbyte mot lyfta sanktioner, har ett dokument offentligggjorts om den amerikanska förhandlingsdelegationens överlevnadsstrategi de senaste veckorna. Handskrivet och med fantasifulla teckningar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons