Annons
X
Annons
X

”Skrämselmyter sprids om renovering vid Stureplan”

Varningarna om Stureplans förvandling stämmer inte. Politiker och andra borde gå till källan och kontrollera fakta innan de skrämmer upp människor, skriver tre debattörer.

[object Object]
Nej, ­hela Stureplan kommer inte att förvandlas till en grus­öken, skriver artikelförfattarna. Foto: Hasse Holmberg/TT

REPLIK | STADSPLANERING

Om någon berättade för dig att Sture­gallerian och i princip alla hus runt denna skulle rivas eller göras om – skulle du tro dina öron?" Så inleder två L-politiker en märklig debatt, som mest av allt påminner om viskleken – för ju fler inlägg som görs, desto mindre har de med verkligheten att göra. Redan i första svarsinlägget slås det tvärsäkert fast att "Stureplan kan komma att rivas" och i nästa replik kommer som ett brev på posten jämförelsen med Klararivningarna och ropen på att stoppa "förödelsen" som obönhörligen kommer att leda till att "Stockholm förlorar sin själ".

Kommer då Stureplan att förvandlas till en grusöken, som det på fullt allvar hävdas i den upprörda debatten?

Nej, självklart inte. Vi har undersökt planhandlingarna som finns tillgängliga på stadens hemsida och det tar inte lång tid att konstatera att ingen av debattörerna har brytt sig om att kolla fakta. Stureplan berörs inte på minsta sätt.

Annons
X

Vad går projektet då ut på? Enligt planhandlingarna ska den 30-åriga Sture­gallerian sträckas ut över kvarteret och få fler verksamheter, en undervåning och fler entréer, däribland Marmorhallarna, som rustas upp och får plasttaket utbytt mot glas. Några anonyma gårdshus inne i kvarteret ersätts av nybyggda, i ett fall med bevarad fasad. Utåt mot gatan ändras ganska lite: Ett parkeringshus på Grev Turegatan samt ett 1980-talshus på Humlegårdsgatan rivs och lämnar plats för nya entréer och bostäder. Det så kallade Freyshuset försvinner också, men bortsett från trapphustornet som syns i vissa vinklar från Grev Turegatan (och som vi tycker borde kunna bevaras i någon form) är även den byggnaden outsmyckad och anonym, och inga av dess ursprungliga interiörer är bevarade. Det är alltså långt ifrån några "världsunika", "viktiga" eller "kulturhistoriskt intressanta" byggnader som rivs, och det är också väldigt långt ifrån L-politikernas "i princip alla hus i kvarteret".

Skrämselmyterna gör också gällande att "hela stadsdelen måste släckas ner i minst sju år", och att alla verksamheter i och runt Sturegallerian måste upphöra. Var de uppgifterna kommer ifrån redovisas inte, men tittar man i planhandlingarna så står det att kvarteret kommer att hållas levande och öppet under hela byggtiden och att de negativa effekterna ska minimeras genom att bygget delas upp i två etapper som tar 3,5 år vardera: gallerians utökade södra del byggs först, och i etapp två byggs den nuvarande gallerian om. Det handlar alltså – teoretiskt maximalt, men sannolikt mycket mindre än så – om 3,5 års evakuering för den enskilde näringsidkaren, inte sju (eller till och med tio) år.

Nej, om någon berättar något som uppenbart är orimligt så ska man förstås inte tro sina öron. Precis som på Facebook så bör den som vill delta i stadsbyggnadsdebatten göra en elementär faktakoll för att undvika att ogrundade rykten och rena myter får spridning i onödan. Alla skulle vinna på att deltagarna kommer förberedda och pålästa till debatten – och då kanske de till och med skulle finna att det de hade tänkt ondgöra sig över bara var rent hittepå.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Mikael Grahn

  YIMBY Stockholm

  Gustav Svärd

  YIMBY Stockholm

  Anders Gardebring

  YIMBY Stockholm

  Fotnot: YIMBY står för ”Yes in my Backyard”, en reaktion på begreppet Nimby som står för ”Not in my backyard”.

  Annons
  Annons
  X

  Nej, ­hela Stureplan kommer inte att förvandlas till en grus­öken, skriver artikelförfattarna.

  Foto: Hasse Holmberg/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X