X
Annons
X
Recension

Vår älskade Skrämmande vacker – många borde läsa den

Kamila Shamsies roman "Vår älskade" är både en angelägen och en skrämmande vacker thriller. Margit Richert misstänker dock att de som skulle behöva den mest är de som är minst villiga att ens öppna den.

Foto: Pako Mera/IBL
Läs mer om Vinterns böcker 2019

2014 sitter den pakistanska författaren Kamila Shamsie i London. Hon har precis fått reda på att hon uppfyller kraven för brittiskt medborgarskap - en stor sak för någon som tillhör den del av världen där resande är ett privilegium, en ynnest som ges eller inte, beroende på västs nycker. Eller som hon låter en rasande ung pakistanier uttrycka det i "Vår älskade": "[vi] vars pass är som toalettpapper för resten av världen och som ägnar hela våra liv åt att akta oss för att någon ska få en anledning att neka oss visum? Stå inte bredvid den där killen, följ inte den där på Twitter, ladda inte ner den där boken av Noam Chomsky."

I samma veva beslutar den dåvarande brittiska inrikesministern Theresa May att människor med dubbelt medborgarskap ska kunna få sitt brittiska medborgarskap indraget - ett sätt att frånhända sig ansvaret för de muslimer som lämnat landet för att ansluta sig till IS. Ur detta föds romanen "Vår älskade", en obehagligt aktuell nytolkning av Sofokles klassiska tragedi "Antigone".

Foto: Pako Mera/IBL Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X