Annons
X
Annons
X

”Skrämmande signal till muslimer”

På lördagskvällen avgick Omar Mustafa från Socialdemokraternas partistyrelse och lämnade också alla andra poster inom partiet.

– En skrämmande signal till muslimer och andra troende socialdemokrater”, skriver han i ett
öppet brev på Islamiska förbundets hemsida apropå S-ledaren Stefan Löfvens ultimatum om att Omar Mustafa inte kan sitta i partistyrelsen och samtidigt vara ordförande i Islamiska förbundet.

Av SvD, TT
(uppdaterad)

Stefan Löfven var mycket tydlig när han under lördagsförmiddagen uttalade sig vid ett besök i Härnösand:

– Det går inte att vara förtroendevald i Socialdemokraterna om man inte fullt upp kan stå upp för partiets värderingar om människors lika värde och jämställdhet mellan kvinnor och män. Det är värderingar som vi bygger hela vår politik på. Det är okränkbart, sade han till TT.

– Det är Stockholms arbetarekommun som har nominerat honom och som nu har ansvaret för att reda ut frågan.

Annons
X

Omar Mustafa är ordförande för en organisation som blivit en plattform för talare med antisemitiska åsikter och som i sina stadgar anser att män och kvinnor ska ha olika lagliga status. Så sent som i söndags valdes han in i partistyrelsen.

Sedan dess har mullret tilltagit inom partiet. Därför blev det ett krismöte i partihögkvarteret på Sveavägen i Stockholm under några kvällstimmar. Efteråt skickade Omar Mustafa ett uttalande till TT:

”Partiledningen menar att man inte kan förena ett partiuppdrag och ett uppdrag i det muslimska civilsamhället.” Han meddelade att det saknade förtroendet tvingar honom att ge upp alla partiuppdrag.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Så här skrev han senare i ett brev till öppet brev på
  Islamiska förbundets hemsida: ”Partiledningen menar att man inte kan förena ett partiuppdrag och ett uppdrag i det muslimska civilsamhället. Partiledningens uppfattning är inte bara beklagligt, det är även en skrämmande signal till muslimer och andra troende socialdemokrater”, skriver han.

  Det var arbetarekommunens ordförande Veronica Palm som uppmanade honom att avgå från partistyrelsen. Hon säger att arbetarekommunen nominerade Omar Mustafa med vetskap om Islamiska förbundets stadgar om ”skillnader i varje köns lagliga status”.

  – Det råder delade meningar om vad det innebär och varför, säger Palm till TT.

  – Han har aldrig någonsin visat andra värderingar än vad socialdemokratin har.

  Varför får han nu avgå då?

  – Med facit i hand och hur händelserna har utvecklats, så har situationen blivit ohållbar.

  Veronica Palm, som länge jobbar mot rasism och främlingsfientlighet, berättar att hon under veckan överösts av antimuslimska hatmejl.

  – Något alldeles fruktansvärt, på en nivå som jag aldrig sett tidigare.

  SvD.se har under morgonen utan framgång sökt Omar Mustafa.

  Näringslivs mest delade på Facebook just nu:

  SvD.se och TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X