Annons
X
Annons
X
Kultur
Krönika

Tove Carlén: Skrämmande rutten kvinnosyn

KRÖNIKA |

Datorföretaget MSI lade i veckan ut en tävling på sin hemsida där man uppmanade unga tjejer att skicka in bilder på sig själv i bikini: vinnaren skulle bli MSI:s båsbrud (eller booth babe) i deras monter på lanfestivalen Dreamhack. En booth babe är en lättklädd tjej vars syfte är att locka besökare.

MSI fick snabbt hård kritik från spelbloggare och kunder. Företaget valde att inte bemöta kritiken. Dreamhacks arrangörer fick nys om tävlingen och stängde ned den. Pressansvarige Fredrik Nyström sa att liknande utställare tidigare har försökt göra samma sak och att sådant inte hör hemma på Dreamhack, som främst riktar sig till ungdomar mellan 15 och 25 år men är öppet för alla.

Men att MSI ville marknadsföra sig med hjälp av en tjej vars enda jobb är att fungera som ögongodis sänder starka signaler att alla som inte är heterosexuella män att de inte är välkomna.

Annons
X

I den efterföljande debatten på forum och bloggar blev det tydligt att många inte förstår problematiken med att objektifiera tjejer och att det exkluderar dem från spelsfären. Tjejerna argumenterar med ”vi är också teknikintresserade och spelare. Sluta nedvärdera oss och tillåt oss i spelgemenskapen.” Det är inte ett orimligt krav. Men motargumenten är hätska. Killarna (de flesta är anonyma män) resonerar med ”jag upplever inget problem”, ”det är bara fula, tjocka och avundsjuka feminister som tycker illa om booth babes”, ”tjejerna har rätt att göra vad de vill med sin egen kropp” och ”sex säljer och det har det alltid gjort”.

Tillåt mig att bemöta dessa argument. Det är inte särskilt konstigt att dessa män inte uppfattar problemet: de tillhör den privilegierade gruppen och ser saken från det perspektivet.

Den andra kommentaren är en klassisk härskarteknik för att sänka kompetensen av den som kritiserar. Det handlar inte om avundsjuka, utan om människosyn: att inte förnedra eller göra någon till ett sexuellt objekt. Visst, tjejerna har en fri vilja och det är beklagligt att det är så de vill använda sin tid. Men det är företaget som anställer dem som är ansvarigt. Att någonting har varit på ett sätt betyder inte att det alltid kommer att vara så. Om inte människor hade arbetat för lika rättigheter, hur skulle kvinnor fått rösträtt?

Det skrämmer mig att det i Sverige 2011 fortfarande existerar sådan oförståelse, okunnighet och rutten kvinnosyn. Det är denna attityd som gör att sexism kan överleva. Det är åsikter som dessa som gör att företag fortsätter att anlita booth babes och därmed alienera alla som inte är heterosexuella män. Den här förlegade attityden hör hemma på medeltiden.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X