Skrämmande innehåll i kötträtter

Många av de curry- och kebabrätter som brittiska BBC lät testa innehöll hela andra djurdelar än de skulle. Eller, som i ett fall, kött som inte gick att identifiera.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad
ARKIVBILD.

ARKIVBILD.

Foto: LARS PEHRSON OCH AP
Annons
ARKIVBILD.

ARKIVBILD.

Foto: LARS PEHRSON OCH AP
ARKIVBILD. Foto: LARS PEHRSON OCH AP

När brittiska BBC köpte curry- och kebabrätter från sex matställen i London och lät testa innehållet blev resultatet både deprimerande och skrämmande. Rätten ”Biff med svart bönsås” innehöll i stället för nötkött en hög andel ”kycklingmaterial”, däribland blod. En hamburgare innehåll inget nötkött alls, däremot frikostigt med hjärta och blod.

– Men just när vi trodde att det inte kunde bli värre så dök den där lammcurryn upp, berättar en av programmets talesmän.

Curryn innehöll visserligen kött - men inte ens laboratoriet lyckades klara ut från vilket djur - och då hade man ändå testat för lamm, gris, kyckling, nötkött, häst och get.

Brittiska tidningen Daily Mail frågar sig nu om även hundkött används i den brittiska livsmedelsindustrin, och om skandalen med hästkött i färdigrätter bara är toppen på isberget. Men varken BBC eller Daily Mail besvarar den frågan; tidningen hänvisar vagt till att hundkött hittats i spanskt djurfoder.

I tisdags avslöjades att en av Danmarks största producenter av kebabkött upptäckt att en polsk underleverantör blandat griskött med kebabköttet. Det har väckt stor oro och ilska bland landets muslimer, eftersom griskött enligt muslimsk tro är orent kött.

Stockholm TT

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons