Recension

Never let me goSkrämmande framtid i ”Never let me go”

Kathy (Carey Mulligan) och Ruth (Keira Knightley) och deras vänner tittar in i en verklighet som de hålls utanför i filmen Never let me go.
Kathy (Carey Mulligan) och Ruth (Keira Knightley) och deras vänner tittar in i en verklighet som de hålls utanför i filmen Never let me go. Foto: FOX MEDIA
Under strecket
Publicerad
Annons

Den japanskbrittiske författaren Kazuo Ishiguro fick sitt genombrott med romanen ”Återstoden av dagen”. Filmen byggd på boken i regi av James Ivory blev en lika stor framgång med Anthony Hopkins som butler och Emma Thompson som husföreståndarinna på ett ståtligt brittiskt gods under andra världskriget.

Plikten mot husbonden och hans i generationer inpräntade regelverk om vad som passar sig och inte, hindrar Hopkins butler från att följa sina känslor. Han offrar kärleken för, som det visar sig, en fullständigt felaktig sak. Hur den blinda lydnaden hindrar de förtryckta från att göra uppror är också ämnet för ”Never let me go”. Filmen liksom boken utspelar sig förvirrande nog i slutet av 1900-talet men ändå i framtiden. Alla sjukdomar är utrotade och den genomsittliga levnadslängden ligger på 100 år. Men all utveckling har sitt pris.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons