Annons
X
Annons
X
Sverige
Kommentar

Anders Lindblad: Skrällen Lagerbäck har blivit av med "tråkstämpeln"

De flesta trodde på Erik Hamrén. Men när Norge presenterade en ny förbundskapten satte sig Lars Lagerbäck vid podiet. En skräll – men vid närmare eftertanke är valet helt naturligt med tanke på vad han uträttat tidigare och vad Norge just nu behöver.

Lagerbäck tar över Norges landslag
Foto: TT

Meriterna talar sitt tydliga språk. Lars Lagerbäck, 68 år, tog det svenska fotbollslandslaget till fem raka mästerskap mellan 2000 till 2008 (tre av dem tillsammans med Tommy Söderberg) och han förde Island till nationens första slutspel (EM) i fjol, vilket slutade i succé.

Nu tar han över det norska landslaget. En sensation då Lagerbäck inte alls nämnts bland huvudkandidaterna att efterträda Per Mathias Högmo, och då han sedan i höstas haft en roll som rådgivare i det svenska landslaget som han verkat nöjd med.

Men uppenbarligen var suget efter en ny utmaning större. Och att leda det norska landslaget upp ur den djupa svackan är en uppgift som passar Lagerbäck som hand i handske. Han är fortfarande nyfiken på vad han kan uträtta och gillar att slå lite ur underläge.

Annons
X

Jag trodde faktiskt att det var Erik Hamrén som skulle få förtroendet att bringa ordning på det norska landslaget, då han sedan tiden som tränare i Rosenborg har ett mycket bra renommé i Norge.

Men i stället var det Lars Lagerbäck som presenterades på presskonferensen. Kontraktet sträcker sig över tre år, vilket innebär att Lagerbäck måste jobba på både kort och lång sikt. Först och främst handlar det om att gripa det sista halmstrået för att försöka bli grupptvåa i VM-kvalet och ta möjligheten att spela play-off om en biljett till VM i Ryssland nästa år. Mer realistiskt är dock att föra Norge till EM 2020. En uppgift som inte alls är omöjlig, även om mycket naturligtvis hänger på vilket motståndet blir i det kommande kvalet. 

Lagerbäcks medicin är beprövad. En tydlig spelmodell med defensiven i högsätet och fokus på fasta situationer ska ge nödvändiga poäng. Det har fungerat tidigare i både det svenska och isländska landslaget.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Effektivitet är ett nyckelord. Underhållning är det inte. Lagerbäck är pragmatisk. Han vet vad som krävs för att vinna fotbollsmatcher, framför allt när kvaliteten spelare för spelare i det egna laget inte kan mäta sig med motståndarna på papperet.

  Det är också precis det som det norska fotbollförbundet tagit fasta på när de rekryterat svensken. Om Lagerbäck kunde ta Island till EM och hela vägen till bejublad kvartsfinal, så borde det framgångsreceptet också kunna fungera i Norge.

  För det svenska landslaget och Janne Andersson som förbundskapten är det en förlust. Lagerbäck har funnits med sedan i höstas som rådgivare, en trygghet och erfaren källa till kunskap som Andersson och övriga i ledarstaben nu får klara sig utan. Det är få tränare/ledare som är lika taktiskt skickliga som Lagerbäck och som också har förmågan att tydliggöra vikten av att nöta detaljer i spelet.

  Så sent som för ett par veckor sedan hyllades Lagerbäck som Årets ledare på Idrottsgalan i Globen. Han har verkligen fått en personlig revansch de senaste åren. Skillnad det med den hårda kritik och ”tråkstämpel” som han fick utstå när Sverige missade att kvalificera sig till VM 2010 och Lagerbäck tvingades gå som förbundskapten.

  Lagerbäck har dock aldrig låtit sin syn på fotboll påverkats av utomstående kritik. Där ligger också hans styrka. Han håller benhårt fast vid sin linje och har tack vare framgångarna med Island också fått något av en återupprättelse här hemma.

  Närmast väntar en svår bortamatch på bortaplan i mars mot Nordirland för Norge i VM-kvalet. En perfekt start för Lagerbäck som kommer att vara minutiöst förberedd för vad som väntar.

  Jag skulle inte bli förvånad om det blir norsk seger med 1–0 med segermål efter en fast situation.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X