Skräddarsydd medicin både löfte och hot

Farmakogenetiken utvecklas snabbt tack vare den nya informationsbehandlingen. Genom att studera hur människor reagerar på mediciner beroende på vilka gener de har ställs vården inför nya möjligheter – men också delikata val.

Under strecket
Publicerad
Annons

I augusti i år startade en mycket het kontrovers i USA. Läkemedelsföretaget NitroMed hade nämligen återupptagit testerna av hjärtmedicinen BiDil, med sikte på att få den godkänd nästa år. Redan under 80-talet hade NitroMed forskat fram detta preparat, men då medicinen inte hade tillräckligt stora effekter avbröts utvecklingen. Men när företaget nyligen undersökte testresultaten igen, så upptäckte man att läkemedlet faktiskt hade haft en tillräcklig effekt bland testpersoner av afrikanamerikanskt ursprung, och gjorde om testet med enbart denna grupp. Resultaten var så positiva att man till och med avbröt testet före tidsplanen. BiDil var klart mer effektiv än de vanliga hjärtmedicinerna, men bara för en etnisk grupp. Denna utveckling hade inte varit möjlig utan det senaste decenniets framsteg inom farmakogenetiken.

Farmakogenetik, studiet av hur människor reagerar på medicin beroende på vilka gener de har, började visserligen utvecklas tidigt. Metoderna var dock till en början långsamma och kostsamma, och att reaktionen på ett läkemedel ofta beror på ett flertal samverkande gener har gjort sammanhangen svåra att reda ut. Nya möjligheter har emellertid uppstått genom en kombination av genteknik och informationsbehandling. I stället för att som tidigare studera enskilda gener söker man nu efter helheter hos en individs arvsanlag.

Annons
Annons
Annons