Annons
Recension

De som viskade. Tystnad och terror i Stalins SovjetSkräckväldet på gräsrotsnivå

MIKROHISTORIA Bakom statistiken över Stalinterrorns offer – skrämmande i sin väldighet – finns öden av kött och blod. Historikern Orlando Figes frilägger i ”De som viskade” de okända Sovjetmedborgarnas historier.

Under strecket
Publicerad

Det sovjetiska terrorväldet har synats de senaste decennierna. Företeelser som Gulag, skenrättegångar, deportationer, hungersnöd och angiveri har blivit mer transparenta. Dödssiffror som för 30–40 år sedan avfärdades som antikommunistisk propaganda är idag etablerade sanningar. I ”De som viskade” intresserar sig den brittiska historieprofessorn Orlando Figes emellertid mindre för terrorns yttre manifestationer. Istället uppmärksammar han de vanliga sovjetmedborgarnas vardag i skräckväldets skugga. Han tar sig igenom statistik, kommunistisk dogmatik och stalinistisk våldspolitik för att få syn på enskilda människors innersta känslor och tankar.

Analysen av terrorväldets gräsrotsnivå bygger på omfattande dokumentation och djupintervjuer med runt 500 personer, så kallad ”oral history”. På resor runt i Ryssland lyssnar Figes till berättelser och samlar material. Gömda i madrasser och lönnfack finns fotografier och dagböcker som styrker vittnesmål. Stor hjälp i arbetet får han av den ryska människorättsorganisationen Memorial, som helt nyligen mottog Europaparlamentets Sacharovpris.

Annons
Annons
Annons