X
Annons
X

Skräckindex når högsta nivå på fem år: ”Farlig mix”

Julens börskaos sätter skräck i marknaderna – VIX-index ligger nu på den högsta nivån på minst fem år. Det är ett signalvärde om att även starten på börsåret 2019 riskerar att bli stökigt. "Många politiska beslut behöver fattas för att förtroendet ska återkomma till marknaden", säger Jonas Olavi, allokeringschef på Alfred Berg.

Läs mer om Oron på världens börser

Den senaste veckan har varit en skakig tid för världens börser. På julafton backade USA-börserna mellan 2 och 3 procent, vilket följdes av en historisk rekyl på 5 procent under annandagen. Och under exempelvis torsdagen började USA-börserna först på minus innan de satte fart rakt uppåt i ett rally som slutade på 1,1 procent upp för Dow Jones.

Det finns risk för att oron på marknaden håller i sig framöver – i alla fall enligt volatilitetsindex VIX, också kallat för skräckindexet. Det är ett mått på turbulensen i USA:s breda aktieindex S&P 500 under nästkommande 30 handelsdagar, och värdet baseras på handeln med indexoptioner. Ju högre värde – desto mer volatilitet att vänta.

Foto: Alexander Rauscher Bild 1 av 2

”Har man för stor exponering mot aktier måste en avvägning göras – hur mycket svängningar tål sparandet och när ska pengarna användas?” säger Alfred Bergs allokeringschef Jonas Olavi.

Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X