Skräckhus landar på museitak

På Metropolitanmuseets takterass, mellan 5 avenyn och grönskan i Central park med skyskraporna i bakgrunden, reser sig en kuliss, igenkänd inte bara av cineaster utan av de flesta tv-tittare. Det är ett viktorianskt trähus så som de kunde se ut i USA:s småstäder vid sekelskiftet 1800-1900. Det tar sig allyrer, låtsas vara finare, än vad det är genom sitt höga franskinspirerade tak.

SvD
Publicerad
Annons

Det är förstås huset ur Alfred Hitchcokcks film Psycho, hem för allehanda fasor, ur filmen från 1960. Men vad gör det på museitaket? Brittiska konstnären Cornelia Parker har låtit bygga sin replik av huset precis som den filmkuliss det en gång var. Fasad på framsidan, en sidovägg på sidan och en byggnadsställning som håller kulissen uppe därbakom.

Det ingår i Metropolitanmuseets ”roof garden-series”, en årlig utställningsserie som sommartid skapar blickfång och på sitt sätt gör reklam för museet. När man ser Hitchcockhuset i verkligheten, 3-D så att säga kan man slås av hur likt det är många av de hus den store amerikanske konstnären Edward Hopper målade, filmmakarna lät sig särskilt inspireras av hans verk ”House by the railroad” 1925. Kåken står kvar till 31 oktober.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons