Annons

Skräckexempel: Dubbel ränta i liten förening

Foto: Tomas Oneborg

Bankerna bromsar lån till små bostadsrättsföreningar och gör dem dyrare. Nu varnar mäklare och fastighetsförvaltare för att såväl köpare som befintliga ägare kommer i kläm.

Under strecket
Publicerad

Att köpa en lägenhet i en mycket liten förening kan bli dyrt.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 2 av 2

Enligt bostadsrättslagen kan en förening ha så få som tre lägenheter. Det innebär att om ett enda hushåll skulle få betalningsproblem, så faller i värsta fall en tredjedel av föreningsekonomin bort.

Från bankernas perspektiv innebär det en ökad risk, vilket i sin tur innebär högre kostnader för de boende.

Hos Sveriges Bostadsrättscentrum, SBC, talar man nu om skräckexempel där bankräntan för små bostadsrättsföreningar sätts mer än dubbelt så högt som för normalstora föreningar.

– Bankernas intresse att låna ut till föreningar med under tio lägenheter är väldigt svagt, varnar Markus Pålsson som är chef för SBC:s fastighetsförvaltning.

– Generellt ser vi att räntorna ligger 0,5– 0,6 procentenheter högre för små föreningar. Men vi har också exempel på räntor uppåt 4 procent även om det är undantag, säger Markus Pålsson.

Därmed blir föreningslånen dyrare och månadsavgifterna pressas upp i de mindre föreningarna. Som lök på laxen kan det dessutom vara svårare att sälja lägenheterna därför att bankerna är restriktiva även med bolån till dem som vill köpa.

Annons
Annons

Att köpa en lägenhet i en mycket liten förening kan bli dyrt.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
Att köpa en lägenhet i en mycket liten förening kan bli dyrt.
Att köpa en lägenhet i en mycket liten förening kan bli dyrt. Foto: Tomas Oneborg

Det är inte bara SBC som vittnar om bankernas ovilja att låna ut till mindre föreningar. När mäklarfirman Erik Olsson på SvD:s förfrågan ber sina mäklare att ge en lägesbild blir det påfallande kritiska vittnesmål. Mäklarna berättar att att köpare ofta möts av krav högre kontantinsats för att kompensera den ökade risken i småföreningar. ”Ofta 25 procent kontantinsats i stället för 15 procent”, rapporterar en av mäklarna.

Andra mäklaromdömen pekar särskilt ut SBAB: ”Det är knappt värt att råda köpare i småföreningar att kontakta SBAB” och ”SBAB känns omöjligt, det brukar bli tvärt nej”.

Klart är att SBAB har haft en regel som stoppat utlåning i föreningar med färre än sju lägenheter. Men i dag hävdar banken att den regeln har ersatts av ”individuell prövning”.

– Vi tittar då bland annat på årsredovisningen, underhållsplanen och fastighetens skick, hävdar Erik Wennergren, presschef vid SBAB.

Hos Danske Bank talar man dock öppet om den restriktiva hållningen till småföreningar:

– Vi har riktlinjer som säger att finansiering av bostadsrättsföreningar med färre än sex lägenheter innebär en högre risk, säger presschefen Anna Sundblad som dock understryker att man kan göra undantag.

Att döma av Erik Olssons mäklare är Nordea något snällare mot småföreningar än Swedbank. Och om SEB skriver man att de ”åtminstone kollar på ärendena och bedömer från fall till fall”.

Annons
Annons
Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1

Men enligt Mark Pålsson vid SBC:s fastighetsförvaltning är bankerna såpass restriktiva både mot föreningarna själva och mot enskilda som köpt bostadsrätt där, att vissa föreningar troligen kunde tjäna på att slås samman till större genom ”fusionering”.

– Det innebär att flera mindre föreningar går ihop för att bilda en ny större förening tillsammans, säger Markus Pålsson.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det är förstås en krånglig juridisk process att i efterhand göra föreningar större genom att uppvakta andra föreningar om sammanslagning. Sådant som fusionsplan, nya stadgar och ny ekonomisk plan måste godkännas av föreningsstämmorna och dagens långivare måste underrättas liksom Bolagsverket.

– Men i värsta fall kan man ha blivit inlåst hos den bank som bostadsutvecklaren en gång rekommenderade när huset byggdes, säger Markus Pålsson.

Han tipsar om att det finns en alternativ lösning på åtminstone föreningslånet:

– Att föreningslånet sällan går att handla upp till bra ränta kan i och för sig lösas genom kapitaltillskott. De boende kan ju ta över var sin del av föreningslånet så att föreningen blir helt lånefri.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons