Annons

Skräcken lever än i Kina – 30 år efter massakern

Många av de som skadades under massakern på Himmelska fridens torg i Peking 1989 fördes till sjukhus av meddemonstranter på cykel. Än i dag är det oklart hur många som miste livet i den kinesiska militärens angrepp på demonstrationen, men tusentals tros ha dödats eller skadats. Arkivbild.
Många av de som skadades under massakern på Himmelska fridens torg i Peking 1989 fördes till sjukhus av meddemonstranter på cykel. Än i dag är det oklart hur många som miste livet i den kinesiska militärens angrepp på demonstrationen, men tusentals tros ha dödats eller skadats. Arkivbild. Foto: AP/TT

Stridsvagnar som rusade och militär som öppnade eld mot civila kablades ut och världen tittade med avsky på den kinesiska ledningens grymhet.

30 år efter massakern på Himmelska fridens torg är kampen för demokrati mer aktuell än någonsin i ett Kina där oliktänkande lever allt farligare.

Under strecket
Moa Kärnstrand / TT
Publicerad

En kvinna demonstrerar på Himmelska fridens torg på den 15:e årsdagen för massakern. Inför 30-årsdagen förbereder sig Peking för att undvika att stora folksamlingar samlas för att högtidlighålla minnet av de döda. Arkivbild.

Foto: Anonymous/AP/TTBild 1 av 3

Den mest kända bilden från demonstrationerna på Himmelska fridens torg är den av mannen som fått smeknamnet "Tank man". Helt ensam stoppar han en lång rad stridsvagnar på en av gatorna vid torget och klättrar till och med upp i en av dem, till synes för att försöka prata med dess förare. Arkivbild.

Foto: Jeff Widener/AP/TTBild 2 av 3

Som ett steg i att kontrollera sina medborgare har Kinas nuvarande ledning byggt ett invecklat nät av övervakning med bland annat ansiktsigenkänning. Här, i Xinjiang-provinsen där människor från muslimska minoritetsgrupper, framför allt uigurer, bor är övervakningen mycket kraftig.

Foto: Ng Han Guan/AP/TTBild 3 av 3

Stämningen på torget var positiv, ja, nästan euforisk. Tiotusentals studenter hade samlats, och fått uppslutning av andra Pekingbor, för att markera för de styrande att nu fick det vara nog med förtryck och korruption.

Det var nya tider nu. Snart skulle man få uttrycka sig fritt.

Annons
Annons
Annons