SKR vill kunna isolera demenssjuka

Äldre personer med demenssjukdom som smittats av covid-19 vandrar omkring på vissa särskilda boenden i Sverige. Nu vill Sveriges kommuner och regioner se en lagändring som gör det möjligt att i större grad – och i nödsituationer – isolera dessa personer. Arkivbild.
Äldre personer med demenssjukdom som smittats av covid-19 vandrar omkring på vissa särskilda boenden i Sverige. Nu vill Sveriges kommuner och regioner se en lagändring som gör det möjligt att i större grad – och i nödsituationer – isolera dessa personer. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Demenssjuka personer med covid-19 riskerar att smitta andra på särskilda boenden – men enligt lag får de inte hållas isolerade. Det vill Sveriges kommuner och regioner (SKR) ändra på i coronakrisen.

– Flera kommuner har vänt sig till oss och sagt att det finns en problematik, säger Greger Bengtsson, samordnare för äldrevården på SKR.

Under strecket
Klara Stefansson/TT
Publicerad
Annons

Inom demensvården runt om i Sverige försöker personal förhindra rörligheten hos dem som har smittats av covid-19, enligt Greger Bengtsson på Sveriges regioner och kommuner. Flera kommuner vittnar enligt SKR om samma problematik: demenssjuka coronasmittade personer som går omkring på särskilda boenden.

– Även om man försöker så långt det går att låta personer som är smittade vara i sina egna lägenheter så öppnar de dörren och går ut – och smittar andra på boendet, säger Greger Bengtsson till TT och fortsätter:

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons