Annons
X
Annons
X

Skövde töms på militär verksamhet

Pansarregementet P 4 i Skövde läggs ner och staden töms på all militär verksamhet. Det överraskande förslaget är nu försvarsledningens huvudalternativ. Hittills har Skövde varit heligt när försvaret bantats.

Som SvD tidigare avslöjat har pansarregementet P 7 i Revinge utanför Lund varit det stora arméförband som varit mest hotat av nedläggning. Men de sista veckorna har bilden ändrats radikalt. Nu diskuterar försvarets ledning på fullt allvar ett annat huvudalternativ: att slå sönder hela Skövde garnison.

– Om någon garnison ska läggas ner så är det Skövde, säger en SvD-källa med insyn försvarsledningens överväganden.

Uppgifterna bekräftas för SvD också av flera andra källor med kunskap om försvarsledningens inre arbete. Men uppgifterna är mycket känsliga eftersom regeringen Reinfeldt – som ju beställt strukturförändringar i försvaret – är mycket irriterad över att de hotade orterna blir kända i förväg.

Annons
X

Det finns flera skäl till att Skövde nu ligger i farozonen. Om P 7 utanför Lund läggs ner tillsammans med all militär verksamhet i Eksjö blir södra Sverige helt tömt på markstridsförband. Detta ses som alltmer orimligt med tanke på den stora befolkningen i Sydsverige och Malmöområdet.

Dessutom har nya ekonomiska kalkyler visat att det kan finnas stora pengar att spara på att stänga ner hela Skövde garnison.

– Nu räknas det på nedläggning i Skövde, bekräftar en annan av SvD:s källor.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Skövde garnison innehåller Skaraborgs regemente P 4 med 550 officerare och 130 civilanställda. Dessutom finns i Skövde Trängregementet och motorskola samt Markstridsskolan. Här finns också ett tekniskt kontor för markstridskrafternas materiel.

  Vid alla tidigare förbandsnedläggningar har Skövde varit heligt. Orsaken är de många förbanden och skolorna där i kombination med att ledande arméofficerare ofta tjänstgjort i Skövde.

  Men i försvarsledningens huvudalternativ läggs nu hela Skövde garnison ned. Utbildning av pansarförband och insatskompanier tas över av P 7 i Revinge, I 19 i Boden och Livgardet i Kungsängen.

  Markstridsskolan i Skövde flyttas över till den verksamhet som skolan redan har Kvarn i Östergötland medan all övrig verksamhet i Skövde som logistik, motorskola med mera flyttas till Halmstad.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X