Annons
X
Annons
X

Skott mot palestinier utreds

I helgen blev det känt att det finns en film som visar hur en israelisk soldat skjuter mot en gripen palestinier. Händelsen ska utredas.

Av AFP, TT
(uppdaterad)
På filmen ser man hur palestiniern hålls fast av en soldat och blir skjuten i benet av en annan med en gummimantlad kula.
På filmen ser man hur palestiniern hålls fast av en soldat och blir skjuten i benet av en annan med en gummimantlad kula. Foto: REUTERS

På filmen, som har offentliggjorts av den israeliska människorättsgruppen B'Tselem, ser man hur palestiniern hålls fast, med ögonbindel och handfängsel, av en soldat och blir skjuten i benet av en annan. Enligt uppgifter på måndagen är det en gummimantlad kula som används.

En armétalesman förklarade på måndagen att skytten gripits för förhör. Om han sedan har släppts igen ville armén inte kommentera. Däremot lämnades beskedet att händelsen ska granskas.

Palestiniern, som uppges heta Ashraf Abu Rahma, fick lindriga skador. Militärtalesmannen framhåller att han senare har släppts utan att framföra formella klagomål mot armén.

Annons
X

Mannen hade gripits vid en demonstration mot Israels kontroversiella murbygge. Vid protesterna i byn Nilin på Västbanken skadades soldater, gränsvakter och arbetare av stenkastande demonstranter.

Israel bygger muren för att förhindra attentatsmän från att ta sig in i Israel från områden som Israel ockuperar. Långa sträckor byggs dock inne på den ockuperade Västbanken och kritiker menar att muren är ett sätt att komma åt palestinsk mark.

2004 fastslog Internationella domstolen i Haag att barriären är olaglig enligt folkrätten.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Jerusalem TT-AFP

  Annons
  Annons
  X

  På filmen ser man hur palestiniern hålls fast av en soldat och blir skjuten i benet av en annan med en gummimantlad kula.

  Foto: REUTERS Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X