Annons

Skoter ett sätt att uppleva fjällen

Publicerad

Många av Lofsdalens gäster kommer utan skidor på biltaket. Ändå tänker de utforska fjällvärlden långt från längdspåren och ibland i rena störtloppsfarten. De är skoterfolket och de blir allt fler.
Jämfört med Finland, USA och Kanada var Sverige länge ett u-land när det gällde skoterturism. Men på senare år har flera svenska vintersportorter storsatsat på skoteruthyrning. En av dessa är Lofsdalen.
Här finns två skoterfirmor med totalt 70 maskiner, som nästan alltid är uthyrda. Lofsdalsbygdens terräng är som gjord för motorburna utflykter. Lagom tätt mellan höjdkurvorna på bägge sidor Lofssjön, fina preparerade leder och många mysiga utflyktsmål.

Sverige har i dag 230 000 registrerade skotrar. Åkningen ökar, inte bara bland norrlänningar utan också i mellersta Sverige. Det finns flera snöskoterklubbar söder om Dalälven, i Uppland och Västmanland. Och skoteråkarna har blivit en politisk maktfaktor med en egen skoterklubb i Sveriges riksdag. Därtill har Sören Wibe (s), en av Sveriges mer stridbara politiker, tagit plats i branschorganisationen Snofeds styrelse. Det kan skotervännerna behöva för verksamheten är politiskt ifrågasatt på många håll, exempelvis i Sälen.
Trätorna till trots smittar skoterintresset av sig även på turistnäringen. Hemavan, Tärnaby, Åre, Sälen, Funäsdalen och Lofsdalen är bara några exempel på orter där skoteråkandet blivit en ansenlig del av verksamheten. Renrajd- och hundspannsdivisionen är så att säga passerad.
Vad krävs för att köra skoter? Om man åker i turistgrupp med guide om högst tio personer, en så kallad skotersafari, räcker det att ha körkort eller traktorkort och vara minst 16 år. Något hjälmtvång råder märklig nog inte för skoteråkning, men de flesta uthyrare lånar ut denna billiga livförsäkring gratis.

Annons
Annons
Annons
Annons