Factfulness. Tio knep som hjälper dig att förstå världenSkorna fick mig att kapitulera inför Rosling

”En av de viktigaste böckerna jag någonsin läst” har Microsoftgrundaren Bill Gates sagt om Hans Roslings postumt utgivna ”Factfulness”.
”En av de viktigaste böckerna jag någonsin läst” har Microsoftgrundaren Bill Gates sagt om Hans Roslings postumt utgivna ”Factfulness”. Foto: Magnus Sandberg/IBL

Hur lär man sig tänka som Hans Rosling? I en postumt publicerad bok presenteras vad den populäre professorn kallar ”factfulness” – tio metoder för att se världen som den är, bortom såväl ”fake news” som omedvetet förvrängda mediebilder.

Under strecket
Publicerad
Annons

Statistik är till för att göra världen begriplig, men statistik mäter bara sådant som kan kvantifieras – och även när det gäller det mät- och vägbara kan statistiken ljuga. Först och främst genom att fel värden rapporteras, vilket exempelvis är ett återkommande problem i Kina.

Där får de lokala ledarna olika mål som de förväntas uppnå. Märkligt nog uppnår och överträffar de dem rentav nästan alltid. Tillväxten ”måste” hålla sig på 7 procent årligen, annars finns risken att börsen får panik.

Annons
Annons
Annons