Bengt-Göran Kronstam:Skördefest i vingården

Bengt-Göran Kronstam

Vinskörden är i gång i Europas vingårdar och redan nu kan sägas att 2016 blir ett vinår med både toppar och djupa dalar, på sina håll kan man tala om katastrof. Bland annat gäller det Chablis och Piemonte där förödande hagelstormar lokalt slog sönder alla förhoppningar. Detta kommer att påverka priserna, särskilt där efterfrågan redan tidigare är större än produktionen.

Under strecket
Publicerad
Annons

De första smakproven på 2016 års vin har för övrigt redan nått oss, men då lågprisviner från vingårdar på andra sida ekvatorn. Där går man just nu våren till mötes. När det gäller Europa får vi i stället vänta till beaujolaispremiären i november, då den tredje torsdagen markerar startskottet för årgången.

Knappast en högtidsstund för oss i Sverige, men ett efterlängtat nyårsfirande i Frankrike. För vår del är det i stället vinskörden 2015 som nu röner störst nyfikenhet och där förväntningarna är ovanligt höga.

För några veckor sedan var jag i Wiesbaden för årets premiär av Tysklands toppviner och hann under två dagar testa nära 300 unga, syradrivna riesling- och silvanerviner, en maratonprövning som bokstavligt talat gör munhålan skinnflådd. Icke desto mindre är det en mycket spännande upplevelse, särskilt när vinerna är så goda som detta vinår.

För vår del är det i stället vinskörden 2015 som nu röner störst nyfikenhet och där förväntningarna är ovanligt höga.

Den stora överraskningen var att flera vinproducenter i Rheinhessen överpresterar på ett sätt som jag inte trodde var möjligt. Här satsade många förr mer på kvantitet, med sunkig liebfraumilch i spetsen, än kvalitet. Men tiden har gått i motsatt riktning och ambitionen hos en yngre generation vinmakare har gjort underverk på flera håll.

Annons
Annons

Rheingau, Pfalz, Nahe och Mosel ligger som vanligt i topp, när det gäller riesling, och Franken överträffar sig själv med både riesling och silvaner. Helt klart har vi mycket gott att vänta framöver, förutsatt att monopolet hänger på. Några smakprov från 2015 finns redan nu att njuta av, för dig som gillar nyskördade vitviner.

Generellt kan också sägas att vinmakningen genomgått en förändring i Tyskland. Inte bara är det halvtorra på väg bort, utan druvorna skalmacereras allt oftare innan druvsockret omvandlas till alkohol. De unga vinerna får som regel numera också vila på jästfällningen, innan de buteljeras, vilket bevarar de gröna druvaromerna och stärker fruktsyran. Resultatet blir mer matorienterade och, i mitt tycke, aptitretande viner i mer internationell, modern stil. Lägg därtill en distinkt mineralton som skiljer sig från vingård till vingård, till all lycka för de mest ursprungsorienterade geologinördarna.

Helt klart har vi mycket gott att vänta framöver, förutsatt att monopolet hänger på.

En föregångare i denna stil var Johannes Leitz, en av mina absoluta favoriter när det gäller tysk riesling. I provningen utmärkte hans viner sig som väntat, även om det vin som jag satte allra främst i fjolårets skörd i Rheingau kom från en annan vinproducent: Künstler.

Vingårdsläget var detsamma, Berg Schlossberg, och skillnaden var hårfin. Det kan ha handlat om dagsformen och får jag välja tar jag båda. Tilläggas ska att en annan av mina favoritproducenter, Georg Breuer, ställer sig utanför nomenklaturen och deltar inte i denna.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons