Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Perfect Guide

Skönhetstävling mellan manliga politiker

Emmanuel Macron, Justin Trudeau och Sebastian Kurz är lysande exempel. I dag räcker det inte med att vara ambitiös och begåvad för att bli statschef – du bör helst vara snygg och välklädd också.

Det var inte Jeremy Corbyns förslag på hälsoreformer som fick David Cameron att explodera. Det var Labourledarens klädsel: Corbyn har för vana att klä sig i säckiga chinos och för stora skjortor.
Det kan naturligtvis te sig roande att två topp-politiker bråkar om ett par chinos. Men en plats i den politiska toppen kräver andra saker i dag än för bara några generationer sedan: ett felfritt förflutet uppskattas, men ett oantastligt yttre väger lika tungt. Något som unga, snygga världsledare som Österrikes blivande förbundskansler Sebastian Kurz och Kanadas premiärminister Justin Trudeau är exempel på.

Annons

Numera är det naivt att tro att klädsel inte spelar någon roll när det kommer till vem som ska styra ett land. Bara tanken på att Corbyn, i sina sjabbiga paltor, var nära att göra det fick Cameron att skrika ”men sluta skämma ut din mamma och ta på dig en snygg kostym” mitt under brinnande debatt. Att just avsaknaden av ”en snygg kostym” provocerade är inte konstigt. En välsittande svid är standarduniformen för alla manliga ledare.
– Den signalerar respekt, pondus och ämbete – och att inte bära kostym blir därför ett statement i sig. Klädstilen är en nödvändig del för att visa vem man är som politiker, säger Daniel Björk, chefredaktör för modemagasinet Bon.

Daniel Björk bor i Paris, där även president Emanuel Macron verkar. Tidigare i år rapporterades att Macron lagt 280 000 kronor på en professionell makeupartist, bara under sina tre första månader som statschef.
– Eftersom Macron upplevs som extremt pr-medveten har hans stil diskuterats flitigt. Dels hur han använder kläder för att skapa en mer seriös framtoning, men också för att signalera modernitet. En viktig komponent anses vara att han köper sina kostymer från en liten skräddare i Paris och enbart betalar 500 euro för dem. Det skiljer honom något från det gamla gardet, även om han samtidigt har skor från traditionella J.M. Weston, förklarar Daniel Björk.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau har charmat en hel värld med sin liberala politik. När bilder på en 20-årig Trudeau hittade ut på nätet visste populariteten inga gränser. Genom dem bekräftades bilden av Trudeau som en ung, empatisk man som alltid haft samma stil. Han är, med andra ord, stabil och vänder inte kappan efter vinden, han följer inte trender. Bilderna bekräftade också något moderna politiker redan vet: vi lever i en bildbaserad värld där sociala medier har en allt större betydelse.

– Sebastian Kurz, Emmanuel Macron och Justin Trudeau har en aura av ungdomlighet. Något de signalerar genom att ha moderna snitt på sina kostymer. Men även en välvårdad frisyr och kropp har blivit självklart. Det ger känslan av någon som tar hand om sitt yttre. Det finns ett likhetstecken mellan ett fördelaktigt utseende och en modern ledare, vilket antagligen reflekterar samtidens ökade bildfixering, säger Daniel Björk.

På 1960-talet – när valdebatter blev tv-sända evenemang – tog den imagebaserade politikerkulturen fart. Kennedys solbrända, avslappnade stil ansågs av många vara ett tungt skäl till att han besegrade den trist och konservativt klädde Nixon.

Men det är inte bara arbetskostymen som har betydelse. Barack Obama bar förstås alltid kostym i tjänsten – men det är hans vardagsgarderob som gjort honom till stilambassadör: yllerock, mörkröd kashmirhalsduk och bomberjacka.

– Redan en ung Olof Palme fick korrigera sina utstående tänder för att bättra på imagen, så att utseende spelar roll i politiken är inget nytt. Men utvecklingen går mot att män objektifieras och får utstå kommentarer om sitt utseende på ett sätt som kvinnor alltid fått. Det är knappast en positiv utveckling, men åtminstone en hyfsat jämlik sådan, säger Jonna Sima, kulturredaktör på Arbetet.

Men Jonna Sima ser också att stilintresset bland politiker är en balansgång som kräver försiktighet och höjer ett varnande finger.
– Är politikerna alltför intresserade vänds det ofta till en svaghet och öppnar för kritik, särskilt för kvinnor. Man minns ju Mona Sahlins Louis Vuitton-väska. Men nu har även Emmanuel Macron fått motta sådan kritik efter att hans enorma makeup-kostnader blivit offentliga.

Till Toppen