Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Skönhet

Skönhetsredaktören: Därför har anti-ageing blivit otrendigt

Inte en minut för sent säger vi adjö till ord som “anti-ageing” och går in i en ny era – fri från ageism, sexism och orealistiska budskap.

Text: Olivia Hagéus - 21 november 2017
Annons

När moderedaktören för tidningen Allure, Michelle Lee, bannlyste begreppet “anti-aging” från sin tidning förklarade hon att det var ett litet, om än viktigt, steg mot förändring:
– Termen ‘anti-åldrande’ förstärker idén om att åldrande är ett tillstånd vi måste bekämpa, sa hon.

Förändringen har skett långsamt, men statistiken ljuger inte; äldre kvinnor är inte längre lika benägna att köpa produkter som får dem att känna sig nedvärderade. Och till skillnad från den yngre generationen skriver de inte långa, upprörda texter på Facebook om det – de talar med plånboken.

Om tre år kommer de som är 50 plus att utgöra 50 procent av Storbritanniens befolkning, och därmed också vara den målgrupp som spenderar mest pengar. Trots detta har försäljningen av anti-ageing-produkter minskat stadigt de senaste fem åren.

När de äldre kvinnorna letar efter en ansiktscrème det inte längre viktigt att hitta något som är behandlande mot rynkor. Snarare söker de efter andra egenskaper, så som skydd mot UV eller djuprengörande effekt. En kräm som utlovar den föga övertygande effekten att man “ser 10 år yngre ut” lockar inte längre.
– Man kan inte bekämpa ålderdomen. Däremot kan du, möjligtvis, framhäva dina styrkor och vara som snyggast när du är 50, 60, 70 år, säger Sue U Nabi, som står bakom hudvårdsmärket Orveda.

Det hela är ytterligare en del av seniorernas inträde i skönhetsbranschen. 73-åriga Lauren Hutton prydde inte bara ett, utan tre, omslag för italienska Vogue, 82-åriga Joan Didion är franska modehuset Célines Musa och universitetsprofessorn Lyn Slater, 63, upptäcktes under New Yorks modevecka varpå hon omgående skrev kontrakt med modellagenturen Elite Models.

2017 är det seniorerna som sätter trenderna.

Annons